UNJR: Preşedintele tinde sa confunde instituţii şi creează o presiune inadmisibilă asupra instanţelo

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România susţine că preşedintele Traian Băsescu tinde sa confunde instituţii şi probleme punctuale ale sistemului cu sistemul în sine, desfiinţând prin declaraţii publice credibilitatea actului de justiţie şi creând o presiune inadmisibilă asupra instanţelor.

Urmărește
7 afișări

UNJR spune, într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că nu consideră că este firesc ca umbra aruncată de probleme totuşi punctuale ale vârfului sistemului, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "să acopere eforturile făcute de ceea ce înseamnă corpul sistemului, baza sa".

Potrivit articolului 126 din Constituţie, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe stabilite de lege, indică organizaţia.

UNJR dezaprobă afirmaţiile de vineri ale preşedintelui României potrivit cărora "niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut justiţia română", considerând că prin aceste afirmaţii şeful statului aruncă un blam colectiv nejustificat şi extrem de grav asupra judecătorilor acestei ţări.

"Analizând contextul în care s-au făcut aceste afirmaţii", UNJR observă faptul că "preşedintele ţării tinde sa confunde instituţii şi probleme punctuale ale sistemului cu sistemul în sine, desfiinţând astfel prin declaraţii publice de o vehemenţă de neegalat, credibilitatea actului de justiţie efectuat zi de zi în instanţele de judecată din Romania şi creând o presiune inadmisibilă asupra acestora".

UNJR notează că, în decembrie 2010, preşedintele României a adus pentru prima dată această acuzaţie în contextul criticilor activităţii foştilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar vineri, 10 iunie 2011, şeful statului a avut o reacţie similară în contextul discuţiilor purtate de aderarea la Spaţiul Schengen, pornind de la probleme punctuale ridicate de activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - tergiversarea dosarelor de mare corupţie.

Traian Băsescu a spus că sunt foarte multe dosare în care judecătorii pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadru legal "pentru a respinge jocurile avocaţilor", care introduc excepţii la fiecare termen. "Legea micii reforme le permite să îi atenţioneze pe avocaţi că trebuie să-şi formuleze excepţiile de la primul termen şi să nu mai accepte tergiversarea proceselor prin acceptarea de excepţii cerute de avocaţi la fiecare termen. Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere. Repet ceea ce am mai spus, niciodată justiţia vreunui stat al UE nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cum a făcut-o cea română", a afirmat şeful statului.

În replică, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România spune că "chiar dacă recunoaşte vulnerabilităţile subliniate de preşedinte - antamându-le în mod public cu alte ocazii - nu poate trece cu vederea caracterul grav al unei culpabilizări colective".

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă vârful sistemului judiciar şi este firesc ca problemele sale să fie vizibile. Nu considerăm însă că este firesc ca umbra aruncată de probleme totuşi punctuale ale vârfului sistemului să acopere eforturile făcute de ceea ce înseamnă corpul sistemului, baza sa, respectiv judecătorii ce judecă în mod profesionist anual sute sau mii de dosare, efort recunoscut în alte ocazii de însăşi Domnia Sa", scrie UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania "solicită ferm" Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul constituţional, acela de a apăra independenţa justiţiei.

"În îndeplinirea acestui rol, CSM este obligat să asigure atât o selecţie transparentă şi obiectivă a judecătorilor la ICCJ, care să garanteze numirea unor judecători integri si profesionişti, rezolvarea problemelor de integritate din sistem acolo unde este cazul, cât şi luări de poziţie ferme faţă de acuzaţii grave ale factorilor de decizie din România, mai ales atunci când acestea vin din partea preşedintelui României", se arată în comunicat.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România mai spune că va respinge întotdeauna criticile şi afirmaţiile fără temei, justificate exclusiv din raţiuni politice care ignoră munca judecătorilor, a procurorilor şi a personalului auxiliar din justiţie, în ansamblu, generalizând regretabil derapaje punctuale şi transformându-le în eşecuri ale unui întreg sistem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici