- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UNJR susţine necesitatea dezbaterilor privind răspunderea Legislativului sau a Executivului
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine necesitatea dezbaterilor privind răspunderea Legislativului sau a Executivului, deoarece erorile legislative perturbă în mod grav nu doar stabilitatea socială, ci produc prejudicii cuantificabile şi consistente bugetului de stat.
"Responsabilitatea este o condiţie esenţiala a bunei funcţionări a unui stat de drept. Acesta este un principiu unanim admis. Dincolo de generozitatea lui se află sau ar trebui să se afle instrumente pentru punerea sa în aplicare. Uniunea Naţionala a Judecătorilor din România constată însă că atunci când se pune problema răspunderii celor trei puteri, chestiunea devine vădit sensibilă şi cu obstinaţie evitată", se arată într-un comunicat transmis, joi, de UNJR.
Potrivit UNJR, deşi art.1 alin.4 din Constituţie reglementează principiul separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească -, doar răspunderea materială a magistratului pentru erori judiciare este proclamată la nivel constituţional (art.52 din Constituţie) şi prin legi organice ( art. 504-507 C.pr.civilă şi art. 96 din Legea 303/2004).
În ceea ce priveşte răspunderea Legislativului sau a Executivului, aceste probleme nu sunt dezbătute.
"Uniunea Naţionala a Judecătorilor din România consideră că e momentul începerii unor astfel de dezbateri. Erorile legislative perturbă în mod grav nu doar stabilitatea socială, ci produc prejudicii cuantificabile şi consistente bugetului de stat, adică fiecărui contribuabil, cetăţean al României", arată organizaţia.
UNJR aduce ca argument condamnările României de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului, în materia caselor naţionalizate, care au însemnat obligarea statului român la plata a milioane de euro. Într-o decizie de principiu, hotărârea Atanasiu contra României, Curtea arată în mod explicit motivele acestei condamnări: încălcarea dreptului de proprietate a reclamantului îşi are originea într-o problemă majoră ce rezultă dintr-o disfuncţionalitate a legislaţiei române şi dintr-o practică administrativă care a afectat şi mai poate încă afecta în viitor un mare număr de persoane
Un al doilea exemplu este cel al legilor şi actelor normative declarate neconstituţionale sau neconforme dreptului comunitar (salarizarea profesorilor, taxele de poluare), acte ce au generat sute de mii de litigii. Toate aceste litigii au grevat bugetul de stat de sume consistente, fără a se pune în vreun mod problema răspunderii individuală a unor persoane pentru aceste prejudicii, potrivit UNJR.
În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România invită toţi actorii interesaţi, precum şi societatea civila, la o dezbatere privind răspunderea statului fata de cetăţenii săi.
"Puterea judecătoreasca este ultima, dar şi cea mai independentă politic, verigă a unui lanţ al puterilor. O lege proastă va genera mereu o soluţie nedreaptă. O lege nepusă în aplicare, o lege ce încalcă drepturile omului sau dreptul european va genera un lanţ de litigii, ale cărui costuri vor fi suportate tot de către stat. Fără responsabilizarea tuturor celor trei puteri, vom rămâne la nivelul discuţiilor sterile şi demagogice, în care fiecare dintre puteri se va mulţumi să arate acuzator către cealaltă", potrivit sursei citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO