UNJR: Vom apela la toate mijloacele legale pentru ca CSM să-şi îndeplinească rolul constituţional

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România susţine că alegerile pentru conducerea CSM au avut loc într-un mod netransparent şi neprofesionist, precizând că va apela la toate mijloacele legale pentru ca instituţia să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului UNJR: Vom apela la toate mijloacele legale pentru ca CSM să-şi îndeplinească rolul constituţional

UNJR: Vom apela la toate mijloacele legale pentru ca CSM să-şi îndeplinească rolul constituţional (Imagine: Thomas Dan -MediafaxFoto)

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. Considerăm nedemne de onoarea funcţiilor menţionate refuzul asumării publice a candidaturii fostului vicepreşedinte al Consiliului, anunţarea acesteia în cadrul şedinţei de plen, cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei profesionale.

În opinia conducerii UNJR, agenda juridică foarte încărcată a anului 2013, care impune luarea unor decizii cruciale pentru justiţie - legate de numirile în cele mai înalte funcţii de conducere din sistem, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul şef al Parchetului ICCJ şi procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, modificările preconizate ale Constituţiei României - ar fi necesitat luarea unei decizii care să urmărească în principal coeziunea în cadrul CSM şi acţiuni susţinute pentru buna funcţionare a serviciului public al justiţiei, şi "categoric nu declanşarea unor noi lupte în spatele şi în afara uşilor închise ale Consiliului".

"Judecătorii aşteaptă ca decenţa în care îşi desfăşoară activitatea să se reflecte şi la nivelul celor de la vârful sistemului, însă teatrul la care au fost nevoiţi să asiste public este departe de orice deziderat de transparenţă şi responsabilitate faţă de sistem. Judecătorii nu acceptă să fie reprezentaţi de un preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ales în astfel de condiţii", a precizat UNJR în comunicatul de presă semnat de preşedintele Uniunii, judecătoarea Natalia Roman.

Conducerea UNJR susţine că, în 2012, corpul judecătorilor şi-a exprimat în mod repetat nemulţumirea faţă de prestaţia conducerii CSM şi "carenţele acesteia în exercitarea funcţiei de reprezentare", fiind astfel evidentă dorinţa corpului profesional de a nu se mai realege aceeaşi conducere sub o altă formă.

Această dorinţă a fost însă "sfidător ignorată" de către cei care ar trebui să reprezinte corpul profesional al judecătorilor, fiind totodată ignorată şi cutuma respectată încă de la înfiinţarea Consiliului, de a se alege un judecător în funcţia de preşedinte.

"Numeroasele argumente pentru respectarea acestei cutume (statutul judecătorilor care exclude orice formă de subordonare ierarhică, spre deosebire de cel al procurorilor care îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei şi al căror statut consacră subordonarea ierarhică, numărul mai mare al judecătorilor raportat la cel al procurorilor, numărul covârşitor mai mare de cauze civile faţă de cele penale) ar fi impus dacă nu urmarea acesteia, atunci măcar o dezbatere serioasă cu privire la posibile argumente pentru îndepărtarea de la aceasta. Menţinerea acestei cutume este necesară până la momentul în care procurorii vor dobândi un statut identic cu al judecătorilor, ceea ce sperăm că se va întâmpla la anunţata revizuire a Constituţiei", a precizat sursa citată.

UNJR solicită colegilor judecători să îşi exprime voinţa în cadrul adunărilor generale. Totodată, UNJR susţine că îşi exprimă sprijinul pentru toate acţiunile judecătorilor ce se preconizează în viitorul apropiat, care vizează apărarea statutului şi a independenţei lor şi cenzurarea modului în care unii membri CSM îşi exercită mandatul.

"Totodată, UNJR va apela la toate mijloacele premise de lege pentru ca CSM să conştientizeze şi să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei", a susţinut conducerea UNJR în comunicatul citat.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa din 4 ianuarie a plenului CSM, preşedinte al Consiliului, după care candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.

ce voturi pentru a fi desemnată în fruntea CSM, însă candidatura lui Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM a fost respinsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici