UNPR: Proiectul noului Cod al Muncii reprezintă echitabil interesele patronilor şi ale angajaţilor
Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) susţine demersurile Guvernului de modificare a Codului Muncii, considerând că noua lege reprezintă în mod echitabil interesele patronilor şi ale angajaţilor, dar cere ca actul normativ să fie supus dezbaterii parlamentare.
Reprezentanţii patronatului consideră că noua formă a Codului Muncii încurajează libertatea de opţiune a angajatului şi reglementează ferm perioadele de probă şi contractele de muncă pe perioadă determinată. UNPR susţine că acest lucru va duce la eficientizarea activităţii IMM-urilor în perioada de criză şi va crea un cadru propice pentru relansarea lor economică, se arată într-un comunicat al UNPR.
"Noul Cod al Muncii crează pentru prima dată un cadru general flexibil în ceea ce priveşte raporturile de muncă. În urma negocierilor dintre partenerii sociali şi reprezentanţii Guvernului au fost introduse prevederi care corespund cu normele europene în domeniu, încurajând eficientizarea muncii angajatului pe criterii de performanţă şi mobilitatea forţei de muncă", a declarat în comunicat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.
În opinia membrilor UNPR cele mai importante avantaje ale noului Cod al Muncii sunt stabilirea mai clară a perioadelor de probă şi preaviz şi introducerea posibilităţii de evaluare a performanţei activităţii angajaţilor în negocierea contractelor de muncă.
Pe de altă parte, UNPR susţine decizia ca noul Cod al Muncii să fie supus dezbaterii parlamentare, urmând "o cale naturală" a dezbaterilor.
"Măsurile introduse în actuala formă a legii corespund cu cele propuse de UNPR încă de acum cinci ani, motiv pentru care patronatul susţine acest proiect", se menţionează în comunicat.
La începutul anului, preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor să stabilească termene clare în negocierile cu sindicatele asupra diferitelor proiecte de legi, inclusiv pentru Codul Muncii, afirmând că liderii sindicali încearcă de regulă să blocheze adoptarea unui act prin prelungirea discuţiilor.
Ulterior, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că îşi va susţine în Guvern varianta de modificare a Codului Muncii propusă sindicatelor, dar că documentul poate fi modificat dacă Executivul va decide că sunt recomandări care pot fi preluate.
El susţinea în urmă cu două săptămâni că la modificarea Codului Muncii ar trebui aplicat, la fel ca în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului, principiul flexicurităţii.
Codul Muncii trebuie să încurajeze competiţia şi crearea de locuri de muncă, susţin investitorii străini şi o parte din cei români, care aprobă modificarea actului normativ, însă sindicatele, partidele din opoziţie şi chiar unele patronate critică schimbările aduse legislaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO