- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.09.2014, 15:43)
- Aurelia Alexa
Unu din cinci studenţi români din Marea Britanie se aşteaptă la datorii pentru studii de 50.000 euro
Studenţii români înscrişi la facultăţi din Marea Britanie estimează că vor avea datorii la momentul absolvirii, unu din cinci se aşteaptă să aibă datorii pentru studii de peste 50.000 de euro şi unu din doi, de peste 25.000 de euro, potrivit unui studiu publicat miercuri.
Urmărește
237 afișări
Unu din cinci studenţi români din Marea Britanie se aşteaptă la datorii pentru studii de 50.000 euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul "Sodexo Universitary Lifestyle Survey", realizat în rândul studenţilor înscrişi la universităţile din Marea Britanie, arată că aproximativ 6.000 de români au studiat acolo în anul universitar 2013- 2014, iar opt din zece studenţi îşi doresc o diplomă de licenţă pentru a obţine un loc de muncă mai bun în viitor.
În studiu au fost analizate motivaţiile în alegerea unei universităţi, presiunile financiare şi sociale ale studenţilor, atitudinea acestora faţă de educaţia superioară, precum şi aşteptările lor după absolvire.
Din document rezultă că studenţii care urmează o facultate în Marea Britanie estimează că vor avea datorii financiare la momentul absolvirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Aproape 1 din 5 studenţi (17 la sută) se aşteaptă să acumuleze datorii pentru studii mai mari de 50.000 de euro. În 2012, doar doi la sută dintre studenţi estimau că se vor afla în această situaţie. În acelaşi timp, 58 la sută dintre studenţi estimează că vor acumula datorii de peste 25.000 de euro. Aproape o treime din totalul studenţilor apreciază că sumele împrumutate pentru a-şi finanţa studiile universitare sunt prea mari", se arată în studiu.
De asemenea, un sfert dintre studenţi şi-au consultat părinţii înainte de a se înscrie la cursuri universitare, mai mult decât dublu faţă de anul 2012.
"În pofida sumelor pe care estimează că le vor avea de returnat la finalul studiilor universitare, numărul studenţilor care se arată îngrijoraţi de nivelul ridicat al datoriilor a scăzut în ultima decadă cu 10 la sută, până la patru la sută în 2014. Pe fondul creşterii datoriilor acumulate în anii de studii, în rândul studenţilor se înregistrează o creştere a nivelului de nemulţumire faţă de calitatea programelor şi a cursurilor universitare. Peste un sfert dintre studenţi (28 la sută) afirmă că nivelul datoriilor reprezintă o investiţie prea mare în carieră. În urmă cu doi ani, doar 10 la sută dintre studenţii din Marea Britanie erau de acord cu această afirmaţie. Gradul de îndatorare din prezent este responsabil şi pentru reconsiderarea opţiunilor iniţiale în ceea ce priveşte programele universitare în rândul a 23 la sută dintre studenţi", rezultă din studiul citat.
Investiţia mai mare de-a lungul anilor universitari îi determină pe studenţi să acorde o importanţă sporită obiectivului final, iar îmbunătăţirea şanselor de a obţine un loc de muncă mai bun este motivul pentru care 76 la sută dintre studenţi urmează cursuri universitare, în timp ce 62 la sută speră ca astfel să îşi asigure venituri mai mari.
În acest context, dorinţa de a obţine note bune este foarte întâlnită: aproape nouă din zece studenţi (84 la sută) afirmă că sunt preocupaţi să obţină notele pe care şi le doresc, în creştere de la 72 la sută în 2012 şi de la 61 la sută în 2004, când sondajul a fost realizat pentru prima dată.
"Această presiune suplimentară a contribuit la tendinţa observată de-a lungul ultimilor şase ani în rândul studenţilor de a se concentra pe activităţile şcolare în detrimentul celor de socializare. Mai mulţi studenţi ca niciodată sunt acum preocupaţi să găsească echilibrul între viaţa academică, socială şi obligaţiile de serviciu - locul de muncă reprezentând a doua sursă de stres (cu 69 la sută dintre studenţi nominalizând acest fapt, în creştere de la 41 la sută în 2004). Pentru 52 la sută dintre studenţi, nevoia de a economisi este motivul unei activităţi scăzute de socializare", rezultă din studiu.
Din documentul citat mai reiese că 76 la sută dintre studenţi cheltuiesc săptămânal 25 de euro sau mai puţin pentru a se distra, în creştere de la 61 la sută în 2012, iar pentru a păstra cheltuielile în această limită, o jumătate dintre studenţi aleg să rămână în casă atunci când se întâlnesc cu prietenii, iar o treime (33 la sută) nu consumă alcool când socializează, în creştere de la 26 la sută în 2010.
"A învăţa reprezintă principala prioritate pentru majoritatea studenţilor înscrişi în cadrul universităţilor din Marea Britanie. Aproape trei sferturi (74 la sută) petrec zilnic între două şi cinci ore la cursuri, seminarii şi laboratoare şi 72 la sută alocă zilnic studiului individual între două şi cinci ore. Aproximativ 18 la sută petrec între şase şi opt ore pe zi la cursuri, seminarii şi laboratoare, dublu faţă de procentul înregistrat în urmă cu doi ani. Nu este surprizător faptul că numărul celor îngrijoraţi că nu îşi pot organiza eficient volumul de muncă pentru universitate este în creştere de la 30 la sută în 2004 la 61 la sută în prezent", spun iniţiatorii studiului.
Interesul pentru studiu se reflectă şi în diminuarea numărului de ore lucrate în regim part-time de studenţi. Astfel, doar 36 la sută spun că lucrează săptămânal între 11 şi 20 de ore, comparativ cu 55 la sută în 2004, în timp ce 53 la sută lucrează mai puţin de 10 ore într-o săptămână, în creştere de la 36 la sută în 2012.
Studiul "Sodexo University Lifestyle Survey" este publicat o dată la doi ani, începând din 2004, fiind realizat în parteneriat cu Times Higher Education, pentru a oferi o analiză detaliată a modului de viaţă al studenţilor, de la modalităţi de finanţare a studiilor, la obiceiuri alimentare.
Ediţia din 2014 a fost realizată cu participarea unui eşantion de 2.000 de studenţi, în cadrul a peste 144 de universităţi din Marea Britanie. Participanţii la sondaj sunt studenţi la zi din toţi anii universitari.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe