Potrivit acestui raport anual intitulat „Global nutrition report” (GNR), ale cărui date provin de la organizaţii precum ONU, FAO, OMS sau Unicef, 48% dintre oameni mănâncă în prezent prea mult sau prea puţin. În ritmul actual, lumea nu va îndeplini opt dintre cele nouă obiective de nutriţie stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru 2025.
Creştere cu 15% a deceselor din cauza alimentaţiei nesănătoase. 40% dintre bărbaţi şi femei (2,2 miliarde de persoane) sunt supraponderali sau obezi.
„Decesele care pot fi prevenite, din cauza alimentaţiei nesănătoase, au crescut cu 15% din 2010”, a declarat unul dintre realizatorii studiului pentru AFP.
Rezultatele arată că regimul alimentar nu s-au îmbunătăţit în ultimii zece ani şi reprezintă în prezent o ameninţare majoră pentru sănătatea oamenilor şi a planetei. GNR a calculat că cererea globală de alimente a generat şi aproximativ 35% din emisiile de gaze cu efect de seră în 2018.
„Alimentele de origine animală au, în general, o amprentă de mediu mai mare pe produs decât alimentele de origine vegetală”, se arată în raport.
Pe lângă perturbarea sistemelor alimentare şi sanitare, pandemia de Covid-19 a împins încă 155 de milioane de oameni în sărăcie extremă, se adaugă în raport.