- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.11.2023, 15:10)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Unul din cinci români are probleme cu vederea. Aproape 60.000 sunt nevăzători
În România, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă afecţiuni oftalmologice, adică aproape unul din cinci oameni din totalul populaţiei. Dintre aceştia, aproape 60.000 sunt nevăzători, arată un studiu.
Urmărește
196 afișări
Unul din cinci români are probleme cu vederea. Aproape 60.000 sunt nevăzători
România are, conform celui mai recent studiu , peste 1,5 milioane de adulţi care trăiesc cu diabet, ceea ce reprezintă circa 3% dintre locuitori. Prevalenţa naţională a diabetului zaharat în România (20 -79 ani) este 10,6%, iar prevalenţa comparativă ajustată în funcţie de vârstă a diabetului zaharat este de 8,4%.
Diabetul duce adesea la o serie de complicaţii, inclusiv afecţiuni oftalmologice, cum ar fi retinopatia diabetică. Uneori afectează ambii ochi şi, dacă nu este tratată la timp, duce la o scădere treptată şi progresivă a vederii, chiar până la pierderea acesteia.
Printre afecţiunile cu impact major asupra vederii şi care pot fi ţinute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog, se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară şi edemul macular diabetic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară - este principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Este o boală nedureroasă, care avansează atât de lent încât persoana în cauză nu îşi dă seama că îşi pierde vederea. Boala începe de obicei la un ochi, iar cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil să fie afectat mai târziu. Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme: uscată - cea mai frecventă variantă a bolii, afectează 90% dintre pacienţi şi are o progresie lentă, în măsura în care pierderea vederii rămâne limitată; umedă – mai puţin răspândită (afectează 10% dintre pacienţi), dar foarte severă (în 80% dintre cazuri, vederea centrală se deteriorează rapid).
Se estimează că 196 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu degenerescenţă maculară legată de vârstă.
Edemul macular diabetic - este o consecinţă a retinopatiei diabetice, cea mai frecventă complicaţie oculară cauzată de diabetul zaharat, care poate duce la pierderea vederii centrale. Edemul macular diabetic este principala cauză de orbire la nivel global pentru populaţia activă, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani. Dacă nu este tratată, această afecţiune poate duce la pierderea completă a vederii centrale.
Societatea Română Retina, cu sprijinul Bayer, doreşte să crească nivelul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la aceste afecţiuni, precum şi să încurajeze pacienţii să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome.
„Mulţi dintre pacienţii cu aceste afectiuni sunt diagnosticaţi într-un stadiu tardiv, când se prezintă la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amănunţit, cât şi tratarea timpurie a acestor afecţiuni, ar încetini considerabil evoluţia lor cât şi scăderea progresivă a vederii centrale. Prin campania „Ajută-ţi ochii să lupte pentru recâştigarea vederii”, Societatea Română Retina, cu sprijinul companiei Bayer, doreşte să ridice nivelul de conştientizare în rândul populaţiei despre simptomele acestor afecţiuni, precum şi să încurajeze pacienţii să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome. Astfel, pot preveni pierderea ireversibilă a vederii centrale”, a declarat prof. univ. dr. Florian Baltă, de la UMF „Carol Davila” Bucureşti, preşedintele Societăţii Române Retina.
Scopul acestei campanii de conştientizare este de a aduce în atenţia românilor faptul că următoarele simptome ar putea indica o posibilă afecţiune oculară: vedere centrală înceţoşată sau pierderea vederii centrale la unul sau la ambii ochi, vedere distorsionată, cu liniile drepte care par curbate sau ondulate, apariţia unor pete negre în câmpul vizual, dificultate în a distinge culorile. Toate acestea sunt semnale de alarmă pe care trebuie să le luăm în seamă, deoarece diagnosticarea precoce şi tratamentul adecvat pot preveni avansarea bolilor de ochi şi pot contribui la menţinerea unei vederi sănătoase
„Pacienţii care suferă de aceste două afecţiuni văd liniile drepte curbate şi/sau pete negre în zona centrală a vederii (de asemenea pot percepe distorsionat culorile şi forma obiectelor). Marea majoritate dintre ei au peste 55 de ani, iar corelaţia cu o afecţiune diabetică de lungă durată sau inadecvat controlată este des întâlnită. Dacă nu sunt tratate după apariţia primelor simptome, aceste afecţiuni pot duce la pierderea completă si ireversibilă a vederii centrale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia T. Stanca, UMF “Carol Davila” Bucureşti, Secretar General al Societăţii Române Retina.
„Suntem onoraţi să susţinem în continuare, alături de Societatea Română Retina, programe educaţionale care să încurajeze prevenţia şi controlul medical periodic, pentru depistarea precoce a afecţiunilor retiniene, dar şi aderenţa pacienţilor la tratament în cazul diagnosticării şi iniţierii unui tratament medicamentos. Pierderea vederii are un impact devastator asupra calităţii vieţii pacienţilor, ducând la pierderea independenţei acestora şi la creşterea poverii, atât pentru familie, cât şi pentru societate”, a declarat Cătălina Urse, Country Manager Bayer Pharmaceuticals Romania & Republica Moldova.
Bolile retinei constituie o problemă de sănătate considerabilă la nivel global, în contextul creşterii şi îmbătrânirii populaţiei în toată lumea. Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecţiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate ori tratate. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Orbirii, numărul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este în creştere cu 55%, ceea ce se traduce în aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii în următorii 30 de ani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe