- Home
- Social
- IAŞI, (13.01.2015, 19:10)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul din medicii ieşeni acuzaţi în cazul puncţiilor lombare: Sunt nevinovat, este o defăimare
Ştefan Iencean, unul din cei doi neurochirurgi de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi acuzaţi că ar fi realizat 89 de puncţii lombare fără consimţământul pacienţilor, susţine că plângerea penală este o reacţie a faptului că l-a reclamat pe managerul spitalului că şi-ar fi plagiat teza de doctorat.
Urmărește
897 afișări
Unul din medicii ieşeni acuzaţi în cazul puncţiilor lombare: Sunt nevinovat, este o defăimare (Imagine: Shutterstock)
Medicul Ştefan Mircea Iencean susţine că plângerea penală depusă împotriva sa de către conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi ar fi încă un mijloc prin care s-ar încerca îndepărtatea sa din unitatea medicală.
El a mai spus că fiecare operaţie a fost făcută corect şi legal.
”Practic, (n.r. - managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva) a urmărit îndepărtarea mea din spital. Am primit decizia de desfacere a contractului de muncă în ziua procesului în contencios administrativ pentru şef de secţie la Neurochirurgie, acestea fiind o cale de blocare. Bineînţeles că fiecare lucru a fost făcut în mod corect şi legal”, a declarat Ştefan Mircea Iencean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Medicul mai susţine că plângerea penală împotriva sa este o răzbunare a managerului spitalului, dr. Lucian Eva, după ce el a semnalat la Ministerul Educaţiei că în 2012 acesta şi-ar fi plagiat teza de doctorat.
Mai mult, el susţine că a depus la rândul său o plângere penală, în august 2014, împotriva managerului Lucian Eva, pentru fals în înscrisuri.
”Sunt nevinovat! Plângerea penală făcută este o defăimare şi este o reacţie venită ca represalii împotriva plângerii penale făcute de mine contra doctorului Eva, în august 2014, pentru fals în înscrisuri oficiale şi a faptului că i-am evidenţiat plagiatul din teza de doctorat”, a adăugat Ştefan Mircea Iencean.
Plângerea cu privire la teza de doctorat a managerului Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a fost analizată de o comisie de etică a Ministerului Educaţiei şi s-a soluţionat cu un avertisment pentru ”citări necorespunzătoare”.
Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată de la unitatea sanitară, pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior. În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.
Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.
În urma acestei situaţii, două consilii de etică din cadrul spitalului s-au întrunit şi au decis că este necesară depunerea unei plângeri penale pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată, şeful secţiei III de Neurochirurgie de la Spitalul "Nicolae Oblu". Cei doi medici sunt acuzaţi că au extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi fără consimţământul acestora. Ulterior, patru dintre cei opt pacienţi au decedat.
Iniţial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti şi la un laborator privat, iar după ce s-a primit confirmarea că este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.
Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul Judecătoriei Iaşi, iar în document a fost menţionat, printre altele, cazul unui pacient căruia i s-au făcut 30 de puncţii lombare.
"În primul rând, vreau să spun că pentru mine aceasta nu a fost o situaţie plăcută. Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, însă comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, declara, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu” din Iaşi.
Conform reprezentanţilor unităţii medicale, în prezent nu există nicio dovadă că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.
Săptămâna trecută, la spital s-a reunit şi Comisia de disciplină care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, în cazul lui Ştefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă, iar Ion Poeată a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni.
În audierile la comisiile de etică, medicul Ştefan Mircea Iencean a susţinut că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţifice şi că numărul acestora nu ar fi fost atât de mare, respectiv 89 de eprubete.
În acest caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX că reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie Iaşi au încercat să creeze presiuni prin mediatizarea acestui caz şi că recomandă prudenţă.
"Nu ştiu de ce conducerea conducerea spitalului a ales să iasă în presă şi am impresia că este un fel de presiune care se face asupra noastră, dar noi nu cedăm la presiuni. Eu deplâng acest incident, dar dacă se va dovedi că nu este real, atunci vom vedea şi situaţia celor care au reclamat. Dacă este real, vom da sancţiuni care sunt trecute în Codul Deontologic, iar mai departe Parchetul îşi va face datoria”, a declarat Vasile Astărăstoae.
El a precizat că, în funcţie de gravitatea faptelor care vor fi dovedite, medicii riscă de la un simplu avertisment până la excluderea din colegiu.
"Eu am recomandat şi recomand prudenţă. Vom începe să analizăm să vedem care este situaţia reală, nu putem să ascultăm o singură parte, cu atât mai mult cu cât la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte şi acuzaţii reciproce, şi atunci este bine să nu cădem în capcana de a da dreptate unuia sau altuia", a adăugat Vasile Astărăstoae.
Medicul Ştefan Mircea Iencean şi-a început activitatea profesională în 1976, iar din 1993 este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi. Din 2011, acesta este şef de lucrări la disciplina Neurochirurgie la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.
În 2012, lui Iencean i-a fost desfăcut contractul de muncă după ce a intrat în conflict cu conducerea unităţii medicale, pentru că ar fi operat un pacient fără a respecta procedurile legale. În timp ce acesta era investigat de către Comisia de Disciplină, medicul a făcut publice o serie de înregistrări cu colegii săi, realizate în raportul de gardă, motiv pentru care i s-a desfăcut contractul de muncă. Ştefan Mircea Iencean a dat însă în judecată conducerea spitalului şi a câştigat pe vicii de procedură, fiind repus în funcţie.
Medicul Ion Poeată este considerat cel mai bun medic neurochirurg din Iaşi. Din 2001, el este profesor universitar la UMF Iaşi, activând încă din 1994 în universitate. Din 2007, Poeată este medic primar neurochirurg la Spitalul "Nicolae Oblu”, fiind şeful secţiei Neurochirurgie III.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10