Unul din supravieţuitorii de la Petrila retrăieşte momentul exploziei

Unul dintre salvatorii supravieţuitori de la Mina Petrila, Nicolae Alecsa, asimilat în Valea Jiului cu "fratele norocos", după ce Marcel Alecsa, fratele său mai mare, şi-a pierdut viaţa în explozia din 15 noiembrie, s-a întors acasă, după ce a stat în spital timp de aproape o lună.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Unul din supravieţuitorii de la Petrila retrăieşte momentul exploziei

Unul din supravieţuitorii de la Petrila retrăieşte momentul exploziei (Imagine: Mediafax Foto)

Nicolae Alecsa a fost externat recent de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, dar spune că nu îşi poate şterge din memorie clipele de coşmar pe care le-a trăit imediat după ce suflul exploziei i-a prins pe toţi ortacii aflaţi la acel loc de muncă.

"Lucram toţi în partea spre culcuş. Eu am făcut echipă cu Socolescu (miner aflat în acelaşi schimb - n.r.), restul în faţa mea. Fratele meu (Marcel Alecsa, decedat în acea explozie – n.r.) a fost lângă mine. A plecat de lângă mine, a luat o probă de monoxid cu pompa şi apoi s-a dus să întindă mâna spre apa ce curgea pe banc şi în momentul acela o flacără a venit dinspre partea surpării. L-a izbit pe fratele meu, l-a lovit de front, a căzut… Eu atunci mi-am băgat mâinile în faţă, a venit suflul acela şi ne-am luat şi ne-a tăvălit pe acolo pe jos, nici nu ştiam pe unde suntem. M-am ridicat în patru labe. Am strigat la fratele meu: «Marcel». Singurul lui cuvânt a fost «frate».. . Am încercat să ajung la el, lămpi nu mai aveam că s-au stins, nu vedeam nimic, eram ca nişte orbi… Zbieram unde e, nu vedeam pe nimeni. Ceilalţi din picioare parcă erau căzuţi din lună. Auzeam doar «unde suntem? Ce-i aici?». Unul spunea «eu nu văd nimic», erau derutaţi. Probabil nu au văzut ce s-a întâmplat şi i-a luat prin surprindere şi suflul i-a lovit de stâlpi", a declarat Nicolae Alecsa, unul dintre salvatorii supravieţuitori ai exploziei.

Minerul a spus că a văzut "flacăra" care a urmat exploziei şi că în acel moment şi-a pus mâinile în faţă.

El a mai spus că explozia de la mijlocul lunii noiembrie a fost prima "experienţă" de acest fel.

"Nu vreau să trăiască nimeni o asemenea experienţă, pentru că e ceva ce nu doresc la nimeni. Nu merită, nu merită cărbunele acela, nu merită să se dea cărbune cu sânge…", spune Alecsa.

Referitor de învăţămintele pe care ar fi putut să le tragă şefii de la mina Petrila după această experienţă tragică, salvatorul Alecsa este rezervat.

"E puţin zis că ei (conducătorii minei Petrila – n.r.) au învăţat, pentru că ei ştiau ce se întâmplă, ştiau ce au voie să facă, ce nu trebuia să facă şi după ce că ştiau toate astea au continuat şi au mers mai departe. Ştiau că este metan mult acolo, nici nu s-a străpuns în acoperiş ca să circule aerul normal şi ei puşcau şcarpa. Problema lor era, nu a oamenilor, a siguranţei oamenilor, era că le expiră fitilul şi trebuie să cumpere alt fitil. Era metan 4-5 la sută şi ei puşcau şcarpa… Mi-au spus colegii mei că eu eram la cursul de salvatori. Îmi spuneau că e mai rău decât la vechiul loc de muncă", adăugat Nicolae Alecsa.

Salvatorul supravieţuitor a fost audiat la Bucureşti, în perioada în care a fost internat în spital, de către inspectorii de la ITM.

În explozia din 15 noiembrie de la Mina Petrila, 13 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 13 au fost răniţi.

Citeşte şi:

Aproape o sută de persoane, audiate în cazul exploziilor de la Petrila

Cercetătorii INSEMEX Petroşani vor începe expertiza tehnică în cazul exploziilor de la Petrila

Petrila: 12 mineri au murit într-o explozie în mină

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici