- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unul din trei români din urban păstrează acasă echipamente nefuncţionale. Tu ce faci cu aparatura stricată?
Unul din trei români de la oraş are acasă electrice şi electronice stricate pe care le păstrează pentru că are de gând să le repare, numărul lor fiind în creştere faţă de precedenţii doi ani, relevă un studiu de o companie care se ocupă de colectarea deşeurilor de astfel de echipamente.
Unul din trei români din urban păstrează acasă echipamente nefuncţionale. Tu ce faci cu aparatura stricată? (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit studiului, aproape 40 la sută dintre românii din mediul urban "deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale", motivele principale fiind fie intenţia de a le repara, pentru 33,6 la sută dintre respondenţi, fie faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după ce nu mai merg, pentru 41 la sută.
Întrebaţi despre modul în care sunt dispuşi să renunţe la echipamentele electrice şi electronice, o treime dintre subiecţi afirmă că le păstrează, în timp ce o altă treime preferă să le ofere altor persoane. Restul încă le au întrucât nu ştiu cum ar putea fi predate "într-un mod corespunzător".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Indicele ROBOR continuă să crească: cotaţia indicelui la 3 luni a atins marţi 5,87%
-
51% dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina, arată un sondaj
-
Paleologu: Călin Georgescu este opera lui Iohannis, este un demagog desăvârşit, cu ton de guru
Chiar şi aşa, peste jumătate dintre orăşenii români afirmă că ar renunţa la cele defecte "dacă ar primi o reducere de preţ la cumpărarea unui produs nou" sau dacă organizaţiile specializate în colectare le-ar prelua direct de la ei de-acasă.
"Studiul efectuat anul acesta ne confirmă încă o dată că românii se despart cu greu de electronicele vechi. Ba mai mult, spre deosebire de 2008 şi 2009, ediţia din acest an relevă o uşoară creştere a numărului celor care fie păstrează, în gospodăriile proprii, aparatele uzate, fie le dau altor persoane. Oamenii încă nu ştiu ce alternative au şi, în mare parte, nici nu sunt conştienţi de efectele negative ale unei gestionări neadecvate a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) asupra sănătăţii noastre şi a mediului", afirmă Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC - cea care a realizat studiul citat - într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.
Conform rezultatelor înregistrate, în toate casele din mediul urban există frigider, în timp ce fierul de călcat, televizorul, telefonul mobil, maşina de spălat sau aspiratorul sunt şi ele aproape indispensabile, ele fiind de găsit în aproape toate locuinţele respondenţilor.
Spre deosebire de localităţile mai mari, în gospodăriile din oraşele cu mai puţin de 50.000 de locuitori există mai puţine astfel de echipamente, diferenţa fiind dată de aparate mai moderne sau cele care nu sunt strict necesare, printre care computer sau laptop, monitor, imprimantă, mp3 player, aparat de aer condiţionat sau sisteme home cinema.
Faţă de anul trecut, a crescut numărul celor care au acasă computere sau laptopuri, scăzând în schimb cel al deţinătorilor de telefon fix, care este prezent în mai puţin de trei sferturi dintre locuinţele subiecţilor studiului.
"În ceea ce priveşte durata de viaţă a echipamentelor în gospodărie, aceasta este mai mare în oraşele mici, unde majoritatea aparatelor nu au fost înlocuite în ultima perioadă", se mai arată în comunicatul citat.
Cei mai mulţi respondenţi afirmă că vor folosi aparatele pe care le au deja până când acestea se strică sau până când apare un nou model din gama respectivă. În aceste condiţii, realizatorii studiului susţin că aparate precum fierul de călcat, maşina de spălat sau aspiratorul sunt cumpărate doar când cele vechi s-au stricat, în timp ce telefoanele mobile, televizoarele sau frigiderele sunt înlocuite înainte de a se strica, odată cu apariţia unora mai performante.
"Achiziţionarea echipamentelor noi a depins în principal de ofertele magazinelor şi, într-o proporţie mai mică, de reducerile de preţ obţinute în schimbul produselor vechi. Magazinele de specialitate şi supermarket-urile rămân locurile de achiziţie preferate de români, un procent mai mic de persoane alegând în schimb să cumpere de pe internet sau din alte tipuri de magazine, în special în oraşele cu mai puţin de 50.000 locuitori", mai arată studiul citat.
Studiul a fost realizat în perioada 20 august - 3 septembrie 2010, pe un eşantion de 1.300 de persoane din oraşele cu peste 20.000 de locuitori. Membrii eşantionului sunt "persoane cu putere de decizie", cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, care au fost implicate în achiziţia unui aparat electric sau electronic în ultimul an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO