„Ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu a fost organizat de noi, violenţele nu au fost organizate de noi şi nici nu au fost puse la cale de protestatarii care au venit paşnic. Nu avem astfel de informaţii, putem doar să speculăm că s-a dorit deturnarea protestului, la fel ca şi în februarie 2017, la Ordonanţa 13. Sponsorizările vin în special de la cetăţenii români plecaţi în alte ţări la muncă, din diaspora. De obicei sunt publice acele sponsorizări, pe platforme de crowdfunding. (…) Au fost jandarmi agresaţi în timpul protestelor de către huliganii veniţi pentru a agresa jandarmii. Rog procurorii să-şi facă treaba şi să-i identifice pe cei care au agresat jandarmi”, a declarat Cristian Dide, la sediul Parchetului General.
Acesta s-a prezentat la sediul instituţiei pentru a oferi presei câteva lămuriri privind acuzaţiile Jandarmeriei.
„Nimeni nu a vrut să dea jos Guvernul prin violenţă, nimeni nu s-a atins de gardul Guvernului, niciun protestatar. Ne-am oprit la bordura trotuarului, acolo unde ne aşteptam să se creeze, ca ăn februarie 2017, un cordon de jandarmi, defensiv (…), deci nu există acea afirmaţie cum că am dorit să dăm o lovitură de stat sau că am dorit să refacem ordinea constituţională. Este fals”, a mai spus Cristian Dide.
Precizările vin după ce Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Direcţiei.
Sesizarea a fost înregistrată marţi şi a fost făcută de Jandarmeria Română, iar faptele se referă la infracţiuni împotriva ordinii constituţionale, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime.
Acţiunile împotriva ordinii constituţionale sunt cuprinse în articolul 397 din Codul Penal, mai exact: „(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Jandarmeria Română este condusă actualmente de Ionuţ Cătălin Sindile, împuternicit de ministrul Carmen Dan în această funcţie, dupa ce mandatul fostului şef, Sebastian Cucoş, care era la rându-i împuternicit, a expirat.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, marţi, în Parlament, că a depus la DIICOT o „acţiune” prin care expune evenimentele petrecute la protest.
„În plus, am depus la parchetul competent, la DIICOT, o acţiune prin care expunem toată înlănţuirea de evenimente şi fapte, particularităţile acestei acţiuni de protest, şi am adresat Parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare, noi fiind la dispoziţia organelor judiciare cu orice alte probe sau înscrisuri pe care dânşii consideră sau ne solicită să le punem la dispoziţie”, a declarat Dan.