UPDATE 3: Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge în România mai devreme de 36 de ore

Un tren format din 15 vagoane încărcate cu fosfor galben a deraiat în apropierea oraşului ucrainean Lviv (Lvov), situat în vestul ţării, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneză şi 250 de kilometri de România. În urma accidentului a izbucnit un incendiu care a produs un nor toxic care se întine pe 90 de kilometri pătraţi, deasupra a 14 sate situate în apropierea oraşului Lviv.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului UPDATE 3: Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge în România mai devreme de 36 de ore

România ameniţată de un nor toxic!

    
Şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, a declarat că norul de fosfor din Ucraina nu va ajunge în România mai devreme de 36 de ore, potrivit unei simulări realizată de experţi.
    
"Am făcut simularea şi am prezentat-o autorităţilor. Noi susţinem că în următoarele 36 de ore norul nu ajunge în România, cel puţin dacă e să ne luăm după mişcarea probabilă a curenţilor de aer. Asta este cel mai important lucru".
    
Sandu a spus că autorităţile române nu au primit informaţii privind cantitatea de praf care ar pluti în aer în zona afectată, astfel că, implicit, nu s-a putut calcula ce dimensiune ar urma să aibă norul de praf peste 36 de ore.
    
Ministrul Mediului, Korodi Attila, a convocat conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie căreia i-a cerut o simulare care să arate traiectoria norului de praf de fosfor şi din care să reiasă dacă acesta va ajunge sau nu deasupra României.
    
România nu se confruntă cu o situaţie de criză în urma accidentului ecologic din Ucraina, care a generat un nor de praf de fosfor, ameninţând siguranţa locuitorilor din zona în care s-a produs.
     
Concluzia s-a desprins din întâlnirea Comitetului Interministerial pentru situaţii de Urgenţă care a avut loc marţi şi în care a fost dezbătută această temă şi a fost prezentată într-o conferinţă de presă de către ministrul Mediului, Korodi Attila.
    
Ministrul a spus explicit că Ucraina nu a răspuns niciunei solicitări din partea autorităţilor române care doreau să ştie oficial ce substanţă a fost degajată în atmosferă, în ce cantitate şi în ce condiţii.
    
Acesta a confirmat faptul că autorităţile ucrainiene nu au răspuns nici scrisorilor oficialilor români şi nu au putut fi contactate nici telefonic.
   
Totuşi, ministrul Korodi a precizat că a stabilit cu omologii săi din Ungaria şi Polonia, care ar putea fi şi ei afectaţi în cazul în care norul s-ar deplasa către ţările lor, să schimbe între ei orice informaţie pe acest subiect, imediat ce le-a parvenit.
    
    
În urma simulării realizată de ANM, Guvernul a fost informat.
   
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a lansat un apel la calm arătând că, în prezent, nu există riscul ca acesta să pătrundă pe teritoriul României şi că nu există motive de panică.
    
   
CE ESTE FOSFORUL GALBEN?
    
Fosforul alb se prezintă ca o masă cristalină, transparentă, de consistenţa cerii. Expus la lumină, fosforul alb se acoperă cu o pojghiţă de fosfor roşu, care îl face să apară galben. De aici numele de fosfor galben care i se dă adesea.
   
Fosforul galben are reactivitate chimică mare şi se aprinde în aer la o temperatură de 60 de grade. Din cauza uşurinţei cu care se aprinde, acest produs se păstrează sub apă.
   
Fosforul galben este folosit în fabricarea de îngrăşăminte agricole şi este extrem de toxic, provocând arsuri din cauza solubilităţii mare în grăsimi. Doza letală pentru om este de o zecime de gram.
   
Din cauza marii sale toxicităţi, fosforul alb a provocat intoxicaţii grave lucrătorilor din industria de chibrituri, uneori cauzându-le chiar moartea .
   
Pericolul pe îl prezentau chibriturile cu fosfor alb a dus încetul cu încetul la interzicerea lor.
   
Alte inconveniente pe care le prezintă fosforul alb sunt pericolul de autoaprindere şi slaba rezistenţă la umezeală.

CUM NE PROTEJĂM?

Ministrul Sănătăţii Publice face un apel la calm în cazul accidentului din Ucraina şi recomandă ca măsuri de prevenţie, deşi  nu există suficiente date legate de accident, limitarea timpului peterecut în aer liber, cât şi prundenţă faţă de consumul de apă şi scăldatul în apele din spaţii deschise.
   
Comisia Europeană nu a "primit nici o cerere de asistenţă" şi nu este îngrijorată, în acest stadiu, de consecinţele norului toxic format în vestul Ucrainei, în urma unui accident feroviar produs luni, relatează AFP.
   
Din câte ştim, situaţia este sub control şi nu pare să fie îngrijorătoare", a anunţat marţi seara Direcţia generală pentru mediu.
   
Centrul de informare şi control (MIC), care depinde de această direcţie şi mobilizează resurse imediat ce primeşte o cerere de asistenţă internaţională, nu a primit o astfel de cerere, a precizat sursa citată.
   
Ţările vecine Ucrainei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest incident. România, Ungaria şi Polonia au convenit să facă schimb de informaţii pe această temă, existând temeri că ar putea fi afectate de norul toxic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici