UPDATE: ANI cere DNA să o cerceteze pe Melania Vergu în cazul proiectului său cu fonduri europene
(adaugă informaţii din comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate privind rezultatul verificării făcute în cazul Melaniei Vergu)
ANI cere Direcţiei Naţionale Anticorupţie să facă cercetări în cazul fostului consilier al ministrului Educaţiei Melania Vergu, după ce a constatat că ar fi schimbat destinaţia fondurilor europene primite pentru proiectul său şi continuă verificările privind averea dobândită împreună cu familia sa.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată, joi, într-un comunicat de presă, că în urma verificărilor făcute în cazul Melaniei Vergu, fost consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei, au fost constatate "indicii temeinice privind săvârşirea unei infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene", precum şi "indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese".
ANI s-a sesizat din oficiu în 11 ianuarie 2011 cu privire la posibila încălcare de către Melania Vergu a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în perioada în care a fost consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, respectiv 24 decembrie 2009 - 3 iunie 2010.
Melania Vergu a fost informată cu privire la declanşarea cercetărilor ANI în cazul său în data de 7 februarie 2011, prin intermediul unei scrisori recomandate pentru care a fost confirmată primirea în 9 februarie 2011.
În urma verificărilor, inspectorii de integritate au constatat că Melania Vergu a deţinut, în perioada 11 septembrie 1997 - 3 iulie 2001, funcţia de administrator al SC Ratinex SRL, iar din 18 octombrie 2006 este asociat şi administrator al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL.
În 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finanţare cu titlul "Practică să înveţi, învaţă să practici", depusă de SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL. Beneficiarul cerererii de finanţare este SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, reprezentată legal, în calitate de director, de către fiul Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, a precizat ANI.
Contractul de finanţare a fost semnat pentru beneficiar de către administratorul societăţii, Melania Vergu. Prin cererea de finanţare, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL se obliga "să pună la dispoziţia proiectului sediul societăţii comerciale din Bucureşti …", aflat la acea dată pe Bulevardul Aviatorilor, în Sectorul 1 al Capitalei. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL s-au făcut două plăţi, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 5 februarie 2010, şi, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 21 septembrie 2010.
După exprimarea punctului de vedere de către Melania Vergu, inspectorul de integritate a considerat că "sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei în vigoare".
Astfel, s-a constatat că există "indicii temeinice privind săvârşirea de către doamna Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene", ca urmare a "schimbării, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea".
ANI notează, în acest sens, că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanţare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect şi administrator al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a schimbat sediul social al firmei, din Bulevardul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activităţile manageriale şi administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta îşi are şi domiciliul.
Totodată, ANI arată că, în cadrul proiectului au fost raportate şi decontate "cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene", reprezentând plăţi în valoare totală de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru "amenajarea sediului", 6.722 de lei pentru "proiectare-montare centrală termică", 75.630 de lei pentru "achiziţie mobilier" şi 294.117 de lei pentru "achiziţie echipamente de calcul, aparatură video şi foto".
Inspectorul de integritate a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii de conflict de interese, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
În acest sens, ANI notează că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcţia de consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanţare "Practică să înveţi, învaţă să practici", pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei.
"Activităţile prevăzute în proiect, conform cererii de finanţare, erau stabilite a se derula în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban din România, aspect care relevă conflictul de interese în ceea ce priveşte beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania Vergu a fost numită în funcţia de Consilier Personal în cadrul Cabinetului Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dată la care aceasta deţinea în cadrul Proiectului atât calitatea de manager de proiect, cât şi pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanţă Europeană S.R.L", precizează ANI în comunicatul citat.
În urma acestor constatări, ANI a dispus sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi a infracţiunii de conflict de interese.
De asemenea, ANI a decis continuarea procedurilor de evaluare a averii dobândite de Melania Vergu împreună cu familia, respectiv a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării de către aceasta a funcţiei publice.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a decis, în iunie 2010, eliberarea din funcţia de consilier personal a Melaniei Vergu, după ce presa a relatat că firma acesteia a obţinut finanţare pentru un proiect în domeniul resurselor umane de formare profesională şi că aceasta ar fi în incompatibilitate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO