UPDATE. Ariton: Joi are loc o întâlnire cu Botiş şi Ialomiţianu privind restructurarea minelor
( adaugă declaraţii ale ministrului Economiei, Ion Ariton)
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că joi, va avea loc a întâlnire la care vor participa ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ion Ariton a spus că joi, la ora 14.00, se va întâlni cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a discuta cu privire la luarea unei decizii legat de "ceea ce se întâmplă în Vale" şi de restructurarea minelor.
El a spus că nu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinirea mineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă.
"Joi, vom avea o nouă întâlnire cu conducerea (CNH - n.r.) şi sindicate pentru a lua o decizie finală cu ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, deci cu restructurarea pe care am început-o şi vrem să o finalizăm pentru a da un moment de linişte şi de echilibru celor care lucrează în sistem, în minerit. Aşa cum am mai declarat, nu vrem ca acest sector să dispară, dimpotrivă, vrem să sprijinim mineritul, şi ne dorim crearea cât mai multor locuri de muncă în această zonă şi, bineînţeles, dacă va fi nevoie, la un moment dat, şi de soluţii alternative", a spus Ariton.
"Ne dorim să creăm condiţii de muncă mult mai bune în mină", a mai spus Ariton.
Ariton a spus că nu s-a discutat despre "închiderea uneia sau alteia dintre mine".
"Se va face o analiză a întregului lanţ minier din zonă, respectiv a celor şapte mine. Nu am luat decizia închiderii niciuneia dintre acestea, ci, din contră, căutăm soluţii de finanţare şi de rezolvare a problemelor tehnice, şi a creării locurilor de muncă în această zonă", a spus Ariton.
De asemenea, Ion Ariton a spus că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi promovată o Ordonanţă de Guvern prin care vor fi suplimentate ajutoarele pe care le va da Compania Naţională a Huilei şi care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă.
El a anunţat că premierul Emil Boc le-a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.
Situaţia minerilor din Valea Jiului se află în discuţie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentaţii CNH şi sindicaliştii din minerit căutând soluţii pentru implementare unui program care să stabilească condiţiile în care se va face exploatarea huilei în Vale Jiului.
De la 1 ianuarie 2011, activitatea de exploatare a cărbunelui în Valea Jiului nu mai este subvenţionată. În baza deciziei luate în 10 decembrie de Uniunea Europeană ajutorul de stat pentru această activitate mai poate fi acordat pentru unităţile miniere care intră într-un program de închidere până în anul 2018.
O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.
În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.
Cei 15 salvatori minieri au ieşit, sâmbătă seară, din Mina Uricani, aducând la suprafaţa trupurile victimelor, în subteran având loc o nouă explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit.
Oficiali ai Ministerului Economiei şi delegaţia FMI aflată la Bucureşti au discutat la începutul săptămânii programul de restructurare a CNH.
"Am agreat cu FMI şi CE să prezentăm un program de restructurare legat de CNH, unde sunt şapte mine, ca patru mine să rămână viabile, iar trei să intre în proces de închidere până în 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat", a afirmat marţi ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO