UPDATE:DIICOT:Anchetă după ce Holcim a sesizat transfer neautorizat de.certificate de emisii de gaze

(adaugă detalii în legătură cu acest caz în paragrafele 8 - 13)

Urmărește
25 afișări

DIICOT a început urmărirea penală "in rem" în cazul în care Holcim a sesizat transferul neautorizat a 1,6 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare de 24 milioane de euro, procurorii solicitând comisii rogatorii în Italia, Marea Britanie, Belgia, Israel şi Liechtenstein.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală fac cercetări în dosarul penal nr. 332/D/P/2010 pentru acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, informează, luni, DIICOT.

În acest caz, în 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentanţii săi legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în 16 noiembrie 2010, au fost iniţiate zece operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră( Registrul Naţional GES).

În total, au fost transferate neautorizat un număr de 1.600.000 de certificate, în valoare de aproximativ 24.000.000 de euro ( valoarea de piaţă a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro), arată procurorii DIICOT.

"În acest caz, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale "in rem", sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 şi art. 44 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 161/2003 şi au obţinut autorizaţii în vederea efectuării de percheziţii asupra unor sisteme informatice", potrivit sursei citate.

În cauză au fost transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel, pentru obţinerea de date şi informaţii necesare legalei soluţionări a cauzei.

Procedurile administrative legate de tranzacţiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la iniţiativa autorităţilor judiciare române, măsurile aparţinând, în exclusivitate, instituţiilor cu competenţe în domeniu, precizează DIICOT.

Conturile Holcim România ar fi fost atacate de o reţea internaţională de crimă organizată, "foarte probabil" aceeaşi care a atacat şi registrele de CO2 din Austria, Cehia şi Grecia, relatează "Gândul", în ediţia de luni, citând surse apropiate anchetei

"Accesul neautorizat a fost depistat pentru că, deşi reprezentanţii Holcim România autorizaţi să acceseze conturile nu erau activi în momentul respectiv, aceştia au primit automat informaţii potrivit cărora în conturile noastre aveau loc acţiuni", au precizat, pentru "Gândul", reprezentanţii Holcim.

În urma depistării accesului neautorizat au fost recuperate 600.000 de certificate. Celorlalte certificate însă, în valoare de 15 milioane de euro, li s-a pierdut urma, cunoscându-se doar faptul că au fost transferate, iniţial, într-un cont din Liechtenstein, de unde au fost tranzacţionate şi retranzacţionate, ajungând în conturi din Marea Britanie, Franţa şi Cehia, iar de aici, foarte probabil, mai departe, potrivit cotidianului citat.

Reprezentanţii celor 27 de state europene au discutat, în 21 ianuarie, cu privire la îmbunătăţirea sistemelor de securitate a registrelor, iar Comisia Europeană a anunţat că este determinată să prelungească moratoriul asupra tranzacţiilor, până când securitatea registrelor naţionale va fi pusă la punct. Anterior, din Registrele Naţionale ale Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră din Austria, Cehia şi Grecia fuseseră sustrase aproximativ două milioane de certificate CO2, informa Bloomberg.

Ministerul Mediului a precizat, pentru "Gândul", că Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră nu are probleme de securitate. "Furtul de certificate a fost realizat prin «atac la identitate», adică prin obţinerea neautorizată a credenţialelor (username şi parolă) unuia dintre reprezentanţii autorizaţi ai operatorului. Aici nu este vorba de siguranţa registrului, ci de siguranţa calculatoarelor de pe care se face logarea la registru. Ele trebuie să îndeplinească cele mai stricte măsuri de securitate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, trebuie ca utilizatorii registrului să-şi ia toate măsurile de securitate şi să nu se logeze la registru decât dintr-un sistem securizat şi de preferat de la locul de muncă, pentru a putea fi identificate atacurile la datele confidenţiale ale utilizatorilor. În ce priveşte siguranţa Registrului, el îndeplineşte toate cerinţele de securitate cerute de către Comisia Europeană şi Secretariatul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice", se arată în precizarea Ministerului Mediului.

Pe de altă parte, reprezentanţii Holcim au susţinut că s-au aplicat toate regulile necesare şi s-au respectat protocolul de securitate şi legislaţia oficială în cadrul acestui proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici