UPDATE: Isărescu: România are a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune

(adaugă declaraţii ale guvernatorului BNR, în paragrafele 6-7)

Urmărește
3 afișări

România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, după Bulgaria, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a precizat că există şi o problemă statistică nerezolvată în ceea ce priveşte ponderea prea mare a alimentelor în coşul de consum.

El a arătat într-o prezentare că, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste, România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, iar ponderea alimentelor în coşul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicată, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât cea din alte ţări.

"Este o problemă care s-a discutat o zi întreagă cu Institutul Naţional de Statistică. (…) Dar asta e situaţia, lucrăm cu acest indice. Aceasta nu este o explicaţie, nu este o scuză, este o realitate bazată pe cifre", a spus guvernatorul.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Isărescu a argumentat de mai multe ori că majorarea preţurilor la alimente a fost principalul factor de creştere a ratei inflaţiei.

"Un dezechilibru major care creează probleme în România este o producţie care nu acoperă consumul intern. Este prea mare faţă de nevoile interne, faţă de doleanţe, este prea mare faţă de cât se produce", a explicat Isărescu.

Potrivit prezentării susţinute de guvernatorul BNR, România a înregistrat din august 2010 şi până la finele primului trimestru al acestui an o creştere de peste 40% la legume, cel mai mare avans din regiune.

"Aproape toată creşterea inflaţiei din aceste prime patru luni ale anului s-a datorat segmentului mărfurilor alimentare, atât din cauze interne, cât şi externe. Locul în care România a înregistrat cele mai multe creşteri a fost la legume şi fructe, s-a simţit şi în panificaţie, dar mai puţin, pentru că stocurile de grâu au fost mai ridicate. Dacă am avea o producţie mai mare, un sistem de distribuţie mai bine pus la punct, cu canale bune de distribuţie, probabil că aceste evoluţii internaţionale s-ar fi observat mai puţin", a adăugat guvernatorul.

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).

În urmă cu două zile, după şedinţa de politică monetară, BNR a trimis un comunicat în care arăta că rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv.

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici