UPDATE "Plimbat" de la Alba Iulia la Bucureşti: Judecarea dosarului prin care Augustin Lazăr cere suspendarea revocării s-a amânat

Procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcţie înaintată de ministrul justiţiei se judecă marţi, la Curtea de Apel din Alba Iulia.

Urmărește
832 afișări
Imaginea articolului UPDATE "Plimbat" de la Alba Iulia la Bucureşti: Judecarea dosarului prin care Augustin Lazăr cere suspendarea revocării s-a amânat

Începe procesul în care Augustin Lazăr contestă revocarea sa din funcţie, la Alba Iulia

UPDATE: Cerere de amânare în procesul în care Augustin Lazăr contestă revocarea sa din funcţie

Avocatul lui Augustin Lazăr a depus o cerere de amânare în procesul în care procurorul general a contestat propunerea de revocare din funcţie înaintată de ministrul Justiţiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, cauza este în amânare.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi, că avocatul lui Augustin Lazăr a depus o cerere de amânare, în condiţiile în care are o altă cauză în care îl reprezintă pe procurorul general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cauza e în stare de amânare şi nu se va putea judeca azi", a spus Cosmin Muntean.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în data de 28 februarie.

„Dosarul Augustin Lăzar vs Ministrul Justiţiei s-a reîntors la Curtea de Apel Alba Iulia. (...) S-a stabilit termen de judecată pentru 19 martie”, declara purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.

Augustin Lazăr a anunţat luni că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României, în contextul organizării, de către Ministerul Justiţiei, a concursului pentru numirea în această funcţie, chiar dacă Tudorel Toader a cerut revocarea lui. Mandatul lui Lazăr expiră pe 28 aprilie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcţie înaintată de Ministrul Justiţiei se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta după ce, în noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justiţiei a cerut ca procesul să fie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, invocând excepţia necompetenţei teritoriale, în timp ce avocatul lui Augustin Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul. Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia privind necompetenţa teritorială, astfel că procesul urma să continue la Curtea de Apel Bucureşti.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazăr că trage de timp cu procesul în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanşării acestei proceduri este şi cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât iniţial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici