UPDATE: Predoiu: Voi propune Guvernului un proiect de lege privind răspunderea magistraţilor

(adaugă informaţii de background în paragrafele 8 - 12)

Urmărește
5 afișări

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat modificări ale Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că aceasta va deveni o instituţie autonomă şi ordonator principal de credite.

Mai mult, ministrul Cătălin Predoiu a spus că titularii acţiunii disciplinare privind judecătorii şi procurorii vor putea fi şi ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României.

Ministerul Justiţiei a spus că va propune Guvernului un proiect de lege privind răspunderea magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare, sursa de inspiraţie fiind legea spaniolă, "plecând de la faptul că a fost derulat de Consiliul Superior al Magistraturii un program de cooperare cu experţi spanioli care s-a concretizat cu o serie de propuneri".

"Am avut în vedere modul de structurare a acestei instituţii în alte state europene, precum Franţa, Germania, Olanda. Principala schimbare preconizată privind consolidarea Inspecţiei Judiciare este că aceasta va funcţiona în continuare pe lângă CSM, dar va avea personalitate juridică şi va fi ordonator principal de credite", a afirmat ministrul Justiţiei în cadrul unei conferinţe de joi.

Demnitarul a explicat că lucrările cu care este sesizată Inspecţia Judiciară vor fi repartizate aleatoriu, iar procedurile vor fi simplificate.

Potrivit ministrului, titularii acţiunii disciplinare vor fi, în cazul răspunderii disciplinare a judecătorilor, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, preşedintele ICCJ şi ministrul Justiţiei. În cazul răspunderii disciplinare a procurorilor, titularii acţiunii vor fi inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, procurorul general şi ministrul Justiţiei.

"Extinderea titularilor acţiunilor disciplinare reprezintă o soluţie echilibrată având în vedere necesitatea întăririi disciplinare profesionale", a afirmat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, Guvernului să iniţieze un proiect de lege care să vizeze responsabilitatea magistraţilor, iar actul normativ să fie însuşit şi aprobat de coaliţia aflată la guvernare, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"Preşedintele a spus că este nevoie de o lege a responsabilităţii magistraţilor. Actul normativ trebuie să fie elaborat de Ministerul Justiţiei, aprobat în coaliţie şi apoi în Guvern", au declarat surse participante la şedinţa Executivului.

Potrivit aceloraşi surse, Traian Băsescu a apreciat că nu trebuie să mai fie posibil ca judecătorii "să facă şi să spună ce vor", fără să existe şi o responsabilitate pentru acţiunile lor.

Statul român are de plătit aproape 7,5 milioane de euro pentru deciziile CEDO rămase definitive în anul 2010, potrivit raportului anual pe 2010 privind executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, în luna mai, că cele mai multe dintre condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului indică drept cauză fie calitatea reglementărilor, fie culpa comună a Legislativului şi Justiţiei, astfel că problema trebuie rezolvată împreună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici