UPDATE: Prefect de Dolj: Am început o evaluare a distrugerilor făcute de Petrom în judeţ

(adaugă reacţia companiei, în paragrafele 4-5)

Urmărește
17 afișări

Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, afirmă că, împreună cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, a început o evaluare a "distrugerilor" pe care le-ar fi făcut compania Petrom-OMV în nordul judeţului, întrucât apa din fântâni nu este potabilă, iar terenurile agricole sunt infestate.

Prefectul Nicolae Giugea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că mai multe judeţe din ţară, între care şi Dolj, se află pe "codul roşu" în ceea ce priveşte infestarea apei din fântâni cu nitraţi şi nitriţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Doljul, Oltul şi Botoşaniul sunt pe codul roşu în ceea ce priveşte nitriţii şi nitraţii din apa potabilă. Aproape că nicio fântână din judeţul Dolj nu are apă potabilă. Sunt surprins că Botoşaniul intră în aceeaşi categorie cu noi", a declarat Giugea.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii OMV Petrom au declarat că vor furniza autorităţilor toate datele necesare.

"Nu am fost informaţi despre intenţia de evaluare a Agenţiei de Mediu, însă vom coopera cu autorităţile de mediu şi vorm furniza toate informaţiile necesare într-un astfel de demers", a comunicat compania.

Giugea spune că în sudul judeţului Dolj infestarea apei cu nitriţi şi nitraţi este cauzată de tratarea culturilor cu îngrăşăminte chimice, care ajung în pânza freatică.

"În stânga Jiului, sunt 70.000 de hectare de terenuri nisipoase. Ca să faci agricultură pe ele trebuie să intervii cu foarte multe îngrăşăminte chimice. Ca să se dezvolte planta, trebuie să intervii cu foarte multă apă, iar nisipurile nu au capacitatea de a reţine aceste substanţe nutritive cu care se intervine şi apare procesul de levigare, de spălare. Atunci, apa aia pătrunde în sol, în profunzime şi ajunge în pânza freatică îmbogăţită cu acele îngrăşăminte. Aşa ajunge în fântâni", a declarat Nicolae Giugea.

Prefectul de Dolj susţine însă că în nordul judeţului compania Petrom-OMV ar fi vinovată de infestarea solului.

"Pentru zona de nord a judeţului, în zona colinară, avem Petrom sau OMV. Eu, care am fost primar la Gherceşti, nu am putut să beau apă niciodată din această localitate, pentru că din staţia de dezbenzinare de acolo mai deversau noaptea la saramura aceea. În fântânile de acolo, toată apa este saramură", a spus Giugea

De altfel, prefectul menţionează că în comuna Tălpaş, localnicii nu îşi mai pot spăla rufele din cauza apei.

"În zona localităţii Tălpaş apa nu mai poate fi folosită nici pentru spălatul rufelor. Oare cine o fi principalul actor în acea zona? OMV, care face vagoane de bani, iar oamenii de la Tălpaş nu mai au nici apă cu care să-şi spele rufele. Ai muncit, ai produs, ai realizat profit, ai distrus, dar şi plăteşti", a mai spus Giugea.

Prefectul de Dolj a anunţat că, împreună cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului (AJPM), a început o evaluare a "distrugerilor" pe care compania petrolieră le-a produs în judeţ.

"În momentul de faţă, împreună cu Agenţia de Mediu, facem o evaluare a tot ceea ce înseamnă distrugere, pe care Petrom a făcut-o în judeţul Dolj, respectiv infestarea apei, infestarea terenurilor, pentru că nu mai pot fi redate circuitului agricol. Cine greşeşte, plăteşte. Până în momentul de faţă Petrom sau OMV nu au plătit nimic. Or să plătească! Vă asigur că o să plătească", a afirmat Nicolae Giugea.

Directorul Companiei de Apă "Oltenia" (CAO) Craiova, Doru Buruiană, susţine că în oraşul Segarcea apa nu poate fi folosotă nici pentru uz uman, nici pentur animale şi nici pentru agricultură.

"Oraşul Segarcea are o apă numai cu nitriţi. Noi restricţionăm printr-un comunicat prin care spunem că apa este improprie consumului animalelor, pentru agricultură şi cu totul interzisă pentru consumul uman", a afirmat directorul CAO Craiova, Doru Buruiană, prezent la conferinţa de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici