UPDATE: Preţul gazelor pentru populaţie nu se modifică 9 luni; creşte cu 30% pentru alţi consumatori
(adaugă informaţii în paragrafele 6-18)
Preţul gazelor naturale livrate populaţiei şi unor instituţii publice, precum şcoli sau spitale, va râmâne nemodificat până la finele lunii martie 2012, în timp ce consumatorii industriali, ca producătorii de energie eledtrică sau combinatele chimice şi siderurgice, vor plăti cu până la 30% mai mult.
"Pentru consumatorii casnici este avută în vedere menţinerea preţului gazelor. Pentru sectorul industrial preţul va creşte cu până la 30%, până în martie 2012, în două tranşe", au declarat joi agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit surselor, prima etapă de majorare a preţului gazelor pentru sectorul industrial ar putea fi aplicată mai devreme de o lună şi presupune creşterea preţului cu aproximativ 10%.
Decizia de creare a două coşuri de consum a fost luată joi în Guvern, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care modifică Legea gazelor.
Ordonanţa intră în vigoare la 1 iulie şi prevede că un coş de consum va fi aplicat consumatorilor cansici şi producătorilor de energie termică, iar al doilea coş vizează consumatorii industriali.
Ordonanţa aprobată joi conţine o derogare de la Legea gazelor care interzice "orice practici care utilizează sistemele de preţuri şi tarife ca instrumente de protecţie socială şi/sau pentru subvenţionarea directă ori indirectă a consumatorilor".
De asemenea, Legea gazelor nu permitea "recuperarea costurilor corespunzătoare serviciului asigurat pentru o anumită categorie de consumatori prin preţurile şi/sau tarifele practicate altor categorii de consumatori", precum şi "limitarea sau diminuarea preţurilor şi a tarifelor pe considerente de politică socială sau anti-inflaţionistă", prevederi care nu mai sunt obligatorii în intervalul 1 iulie 2011 - 31 martie 2012.
În legea gazelor se spune că asigurarea de către stat a protecţiei sociale pentru unele categorii de consumatori "se va realiza prin acordarea de subvenţii sau de ajutoare direct acestora".
Ordonaţa prevede că, începând cu 1 iulie, prin derogare de la Legea gazelor 351/2004, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, furnizarea gazelor se realizează, pe o perioadă de nouă luni, printr-un coş format din gaze din import şi produse intern, în care ponderea cantităţilor din import în amestecul lunar să fie astfel stabilită încât "preţurile finale reglementate să rămână constante".
Coşul de consum este format din gazele produse în România şi cele importate. România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, preţ aproape dublu faţă de cel al gazelor produse intern.
"Ordonanţa de urgenţă permite separarea coşurilor de consum pentru industrie, pe de o parte, şi pentru casnici şi CET-uri, pe de altă parte, precum şi menţinerea nemodificată, timp de nouă luni, a preţului pentru casnici şi CET-uri. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să emită o reglementare specială pentru consumatorii industriali", au afirmat sursele.
După expirarea perioadei de nouă luni, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, structura coşului de gaze va fi stabilită de ANRE.
Ordonanţa de urgenţă a primit şi avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Nota de fundamentare precizează că, prin această măsură, consumatorii casnici îşi vor putea permite să achite facturile la gaze, iar producătorii de energie termică vor evita disponibilizarea "unui număr mare de salariaţi".
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a declarat în luna mai pentru MEDIAFAX, că preţul gazelor livrate companiilor va creşte după ce Guvernul s-a angajat să prezinte FMI, la începutul lunii iunie, o nouă formulă de calcul a tarifelor, care să evidenţieze mai bine evoluţiile preţurilor pe plan internaţional.
Franks a afirmat, la acea dată, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care va prezenta separat formule de calcul pentru preţul la gaze în cazul consumatorilor casnici pe de o parte şi pentru companii, pe de altă parte.
Guvernul şi-a asumat în faţa FMI că până la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de preţ bazat pe Costului Unitar al Gazelor (CUG) până la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici. Această ţintă nu a fost respectată de către Guvern, astfel că a fost trecută ca acţiune prioritară în noua scrisoare de intenţie şi va trebui să fie îndeplinită până la data board-ului FMI din iunie.
FMI a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO