- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: PwC: Noul Cod al Muncii nu va genera o creştere spectaculoasă a angajărilor pe termen scurt
(adaugă alte declaraţii ale lui Peter de Ruiter, în paragrafele 4-7)
Noul Cod al Muncii nu va genera o creştere spectaculoasă a angajărilor pe termen scurt, dar pe termen lung va crea noi oportunităţi pentru companiile în plină dezvoltare şi pentru angajaţii care dispun de abilităţile cerute pe piaţa muncii, a declarat miercuri Peter de Ruiter, partener PwC România.
Noul Cod al Muncii, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, intră în vigoare din 30 aprilie.
"Acesta este un pas foarte important în echilibrarea raportului de forţe de pe piaţa muncii, noua lege protejând atât drepturile angajaţilor, cât şi interesele angajatorilor. Deşi nu ne aşteptăm ca pe termen scurt să asistăm la o sporire spectaculoasă a angajărilor, este clar că pe termen lung actuala lege va genera noi oportunităţi pentru companiile în plină dezvoltare şi pentru angajaţii care dispun de abilităţile cerute pe piaţa muncii", a spus de Ruiter, partener, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.
El a adăugat că primele efecte ale modificării Codului Muncii se vor vedea în primul an, dar un impact mai mare va avea loc în următorii trei ani, când atât angajatorii, cât şi angajaţii se vor obişnui cu noua legislaţie.
"Cred că am trecut de ce a fost mai rău. Vedem acum semne prudente de îmbunătăţire pe piaţa muncii. Nu sunt puternice, dar companiile încep să facă angajări", a spus de Ruiter.
Reprezentantul PwC se aşteaptă la angajări în următorul an în sectoare precum cel manufacturier, IT, dar şi în domeniul serviciilor.
"Sectorul manufacturier este foarte interesant. România se descurcă foarte bine în ceea ce priveşte producţia pentru export", a mai spus de Ruiter.
Potrivit noului Cod al Muncii, performanţa profesională va fi criteriul principal avut în vedere în cazul unei eventuale disponibilizări colective efectuate de o companie ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile, înlocuind astfel vechile prevederi care impuneau ca principal criteriu situaţia socială. De asemenea, prevederile din fişa postului vor deveni fundamentale pentru evaluarea performanţei profesionale a oricărui angajat, ceea ce va preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor.
Angajările pe perioadă determinată au fost extinse până la 36 de luni, ceea ce va stimula companiile să facă mai multe angajări pe bază de proiecte, fără teamă că personalul adiţional va deveni o povară financiară după finalizarea proiectelor.
O altă prevedere care vizează flexibilizarea pieţei muncii, ţine de perioada de lucru. Potrivit noului Cod al Muncii, în cazul în care o companie se confruntă cu o scădere a cererii şi cu o conjunctură economică dificilă, aceasta poate decide în mod unilateral reducerea programului de lucru de la 5 zile pe săptămână la 4 zile, reducând astfel costurile de personal cu până la 20%. Această prevedere va proteja locurile de muncă din România, potrivit PwC.
Totodată, companiile vor beneficia de o perioadă de probă extinsă pentru noii angajaţi, de până la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru poziţiile de management. În plus, perioada în care companiile trebuie să compenseze orele suplimentare efectuate de angajaţi a crescut de la 30 la 60 de zile, ceea ce corespunde cu ciclurile de afaceri ale companiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO