UPDATE: Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă

(Adaugă detalii despre caz)

Urmărește
9 afișări

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus la data de 19 aprilie 2011 începerea urmăriri penale, iar, miercuri, reţinerea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Ceazr Ion Ilie, pentru şantaj, informează Ministerul Public.

Din probele administrate până la acest moment procesual, a rezultat că, în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu a pretins părţii vătămate Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro. În situaţia neconformării acestei cerinţe, partea vătămată ar fi pierdut sume importante de bani.

"Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Inculpatul Vîntu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie", arată sursa citată.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea Media, a înaintat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere în care îl acuză pe Sorin Ovidiu Vântu de ameninţare şi şantaj.

Biroul de presă al Ministerului Public a confirmat, pentru MEDIAFAX, că luni s-a înregistrat plângerea lui Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, împotriva lui Sorin Ovidiu Vântu, care patronează Realitatea Media.

Duminică, membrii Consiliului de Administraţie al Asesoft susţineau că, în urma "ameninţărilor" care le-au fost adresate, vor depune plângeri penale împotriva lui Sorin Ovidiu Vântu şi a asociaţilor săi, cerându-i totodată patronului Realitatea TV să înceteze presiunile.

"În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vântu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vântu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în faţa legii, precum: şantajul şi ameninţarea", se arată în comunicatul Asesoft International SA, remis duminică MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, membrii CA al Asesoft au înţeles că au de-a face "cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vântu, care este implicat în activităţi de crimă organizată (spălare de bani, escrocherie, şantaj, utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea violenţei fizice etc.)".

Totodată, CA al Asesoft anunţă că va apela "la toate mijloacele legale necesare" pentru a conserva investiţia realizată la Realitatea Media - în valoare de peste 10 milioane euro - şi va solicita instituţiilor statului "protejarea vieţii şi integrităţii fizice a membrilor CA şi a familiilor acestora".

"Reiterăm ceea ce am precizat şi cu prilejul discuţiilor cu domnul Sorin Ovidiu Vântu şi anume că orice litigiu privind contractul de management poate fi rezolvat fie prin negocieri, fie în instanţă, însă în niciun caz în stil mafiot, aşa cum doreşte domnia sa. Ca reacţie la ameninţările ce ne-au fost adresate, am decis să depunem plângeri penale împotriva domnului Sorin Ovidiu Vântu şi a asociaţilor săi", nota CA al Asesoft.

În plus, Asesoft atrăgea atenţia lui Sorin Ovidiu Vântu şi asociaţilor săi "să înceteze presiunile la adresa jurnaliştilor de la Realitatea Media, întrucât controlul editorial pe care doresc să-l impună este lipsit de legitimitate şi afectează credibilitatea trustului".

"Toate acţiunile persoanelor desemnate de SC Asesoft International SA pentru derularea contractului de management (încheiat cu Realitatea Media SA, n.r.) au avut ca obiective: evitarea suspendării licenţei (licenţa audiovizuală a Realitatea TV, n.r.), plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor către jurnalişti (începând cu luna martie 2010) şi asigurarea unor condiţii de lucru decente", preciza comunicatul.

Reacţia Asesoft a venit după ce vineri, tot printr-un comunicat, Consiliul de Administraţie al Asesoft a transmis că până în prezent a acţionat în interesul Realitatea Media, încercând să protejeze investiţia de peste 10 milioane de euro făcută în societatea care deţine Realitatea TV şi nu s-a implicat în politica editorială a televiziunii.

Pe de altă parte, joi, Consiliul de Administraţie al Realitatea Media a fost convocat pe 5 aprilie pentru a analiza execuţia contractului de management de către Asesoft, reprezentată de Sebastian Ghiţă, "în încercarea de a-l determina pe acesta să respecte clauzele contractului şi, în caz de nereuşită, denunţarea acestuia".

Potrivit unui comunicat al Realitatea Media, postat, joi, pe site-ul realitatea.net, întâlnirea CA al Realitatea Media a fost convocată de Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu, membri ai Consiliului de Administraţie.

În comunicatul Realitatea Media se mai spunea că analiza care se va face contractului de management încheiat cu compania Asesoft se impune din mai multe motive. "Recent, directorul general al Realitatea Media a formulat plângere penală ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru încheierea contractului de închiriere de spaţiu dintre Asesoft şi compania de stat Coresi. O serie de alte decizii manageriale au pus în pericol existenţa unor unităţi de business din grup. Sub managementul asigurat de Asesoft, s-au înregistrat întârzieri de plată ale unor datorii, inclusiv către bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Sunt câteva exemple care conturează o tentativă de sabotare a companiei Realitatea Media", se spunea în comunicatul Realitatea Media.

Totodată, potrivit comunicatului, în şedinţa din 5 aprilie a Consiliului de Administraţie al Realitatea Media va fi discutată şi "implicarea agresivă a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghiţă, în strategia editorială şi în grila de programe a postului de televiziune, fapt care a pus în pericol însăşi emisia postului".

"Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea «Ora de foc» a încălcat toate regulile industriei TV şi a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi, încă, evaluate pe de-a-ntregul. Aceeaşi implicare agresivă a alterat profund întreg conţinutul programelor Realitatea TV", se mai spunea în comunicat.

Totodată, potrivit comunicatului, în ultimele luni, s-a înregistrat "o abatere gravă de la strategia editorială tradiţională a Realitatea TV prin tabloidizarea excesivă".

De cealaltă parte, Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a afirma că îi este ruşine de ceea ce se întâmplă în prezent la Realitatea TV, precizând că situaţia este dificilă, dar speră că se va rezolva amiabil sau apelând la instituţiile statului şi la justiţie.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

Sorin Ovidiu Vântu, patronul trustului Realitatea, declara, la rândul său, că un partener "mai neserios" ca Sebastian Ghiţă "nu poate să existe", precizând că ia în calcul convocarea Adunării generale a acţionarilor Realitatea Media pentru rezilierea contractului cu Asesoft.

Vântu a refuzat să comenteze acuzaţiile pe care i le aduce CA al Asesoft. "Nu comentez, reclamaţiile pot să le depună în instanţă, unde vor", spunea Vântu.

Sorin Ovidiu Vântu preciza însă că nu a cerut modificarea clauzelor contractului dintre Realitatea Media şi Asesoft, aşa cum susţinea CA al Asesoft în comunicatul remis duminică.

"Eu vreau ca Asesoft să se încadreze în contract. Insistenţele mele au fost de a se încadra în contract. Am încercat să moderez între cele două părţi, dar din nefericire partener mai neserios ca domnul Ghiţă (Sebastian Ghiţă, persoana desemnată de Asesoft la Realitatea Media, n.r.) nu poate să existe", spunea Sorin Ovidiu Vântu.

Întrebat dacă Sebastian Ghiţă a intervenit în politica editorială a Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vântu declara: "Este treaba Consiliului de Administraţie (al Realitatea Media, n.r.) să analizeze asta la şedinţa din 5 aprilie".

În 6 aprilie, Consiliul de Administraţie al Realitatea Media s-a întrunit şi a decis să ceară adunării generale a acţionarilor Realitatea Media rezilierea contractului cu Asesoft.

Adunarea generală a acţionarilor Realitatea Media este convocată pentru 27 şi 28 aprilie.

Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, a precizat, în 7 aprilie, că schimbarea CA al Realitatea nu a fost discutată în şedinţa din 6 aprilie a Consiliului, aşa cum susţinuse Sebastian Ghiţă, singurul aspect votat fiind acela de a solicita adunării generale a acţionarilor Realitatea rezilierea contractului cu Asesoft.

Acţionarii Realitatea Media SA, potrivit dosarului depus la CNA în luna octombrie 2010 când societatea a cerut prelungirea licenţei Realitatea TV, sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 66,547235618%, PSV Company SA – 18,742296709%, Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente "Petrom" - 13,452839273, Global Video Media SRL - 1,257627365%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian şi Luha Eugen Gheorghe - cu câte 0,000000345%.

Asociaţii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited sunt: Ioana Vântu şi Ionuţ Codrin Vântu (cu câte 45,45455%) şi Vitalie Dobândă (9,0909%), iar acţionarii PSV Company SA sunt Elbahold Limited (Cipru) - 54,3556%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA - 25%, PSV Company SA - 9,9973% şi acţionari persoane fizice (8577) -10,6471%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici