UPDATE: Suspectul principal într-un triplu asasinat în Chişinău, arestat la Bucureşti

(Adaugă detalii despre organizatorii triplului asasinat, deferiţi justiţiei de Procuratura Republicii Moldove, dar şi despre demersurile autorităţilor judiciare române pentru a proba comiterea crimelor)

Urmărește
71 afișări

Suspectul principal în trei asasinate, comise în Chişinău, incinerarea cadavrelor şi îngroparea resturilor într-o groapă comună, a fost arestat la Bucureşti, crimele fiind comise în 2000, după tranzacţionarea unor autoturisme furate.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cerut, duminică, Tribunalului Bucureşti, arestarea lui Robert Gîrleanu (cu cetăţenie moldoveană şi română), pentru omor calificat şi deosebit de grav. Instanţa a admis cererea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia.

Potrivit Parchetului ICCJ, în 16 decembrie 2000, victima P.A. a părăsit domiciliul situat în municipiul Chişinău, Republica Moldova, în jurul orei 9.30, ulterior întâlnindu-se cu G.M. şi B.I., apoi s-au deplasat în zona Pieţei Centrale din Chişinău. De aici, cei trei, la invitaţia lui Robert Gîrleanu, s-au deplasat în raionul Ialoveni. Aici, atât P.A., cât şi B. I. şi G.M. au fost imobilizaţi, lipsiţi de libertate şi introduşi într-o locuinţă de către Robert Gîrleanu, Vitalie Vîrtos, Serghei Ivan Banaru şi C. D. N.

La instigarea lui Ion Anton Druţă, la aceeaşi dată, Gîrleanu i-ar fi omorât prin împuşcare pe P.A., G.M. şi B. I., după care cadavrele au fost transportate într-o zonă forestieră din apropiere unde au fost incinerate şi ulterior îngropate într-o groapă comună (aspecte atestate de expertizele ştiinţifice dispuse în cauză: medico-legală, fizico-chimice şi traseologice).

Potrivit anchetatorilor, cele trei victime se ocupau cu vânzarea-cumpărarea de autoturisme furate. "În acest context, mobilul crimei l-a constituit un interes material, respectiv faptul că victimele G.M. şi B.I. valorificaseră un autoturism sustras, păstrând banii, fără a o împărţi conform înţelegerii anterioare cu inculpaţii şi învinuiţii în cauză. Cadavrele celor trei au fost descoperite la 12 decembrie 2008, de către autorităţile judiciare ale Republicii Moldova, stabilindu-se identitatea acestora în persoana numiţilor P.A., G.M. şi B. I., la data de 7 octombrie 2009, în urma unei expertize medico-legale", explică sursa citată.

Dosarul a fost format ca urmare a sesizării adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de P.P. (mama victimei P.A.) cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie 2000, Gîrleanu Robert a omorât-o prin împuşcare pe victima P.A. şi care, ulterior, a fost îngropată împreună cu cadavrele a încă două persoane, cetăţeni moldoveni.

Cauza a fost ulterior înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar prin rezoluţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 10 martie 2011, dosarul a fost preluat, în vederea efectuării urmării penale, de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preluarea cauzei a avut la bază faptul că victima P.A. avea, la data săvârşirii faptei dublă cetăţenie, română şi moldoveană, iar principalul suspect, Gîrleanu Robert, după săvârşirea faptei, a dobândit, de asemenea, cetăţenie română şi are domiciliul pe teritoriul României.

Ministerul român Public arată că Procuratura Generală a Republicii Moldove, prin rechizitoriul din 6 octombrie 2010, s-a dispus trimiterea în judecată a Ion Anton Druţă, pentru participaţie în calitate de organizator la omorul premeditat în privinţa a trei persoane în scopul ascunderii unei alte infracţiuni profitând de neputinţa victimei de a se apăra.

Prin acelaşi rechizitoriu, materialul de urmărire penală a fost disjuns (separat-n.r.) faţă de Robert Vasile Gîrleanu, cercetările fiind continuate de procurorii Secţiei de Exercitare a Urmăririi Penale pe Cauze Excepţionale din cadrul Procuraturii Republicii Moldova. Pe numele acestuia, Judecătoria Centru Chişinău a emis în data de 26 februarie 2010 un mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile. De asemenea, s-au emis mandate de arestare în lipsă faţă de Vitalie Vîrtos şi Sergiu Banaru.

Deşi autorităţile judiciare ale Republicii Moldova au efectuat demersuri în vederea extrădării Robert Gîrleanu, fiind emis în cauză un mandat de arestare internaţională.

Gîrleanu nu a putut fi predat autorităţilor moldoveneşti, întrucât între România şi Republica Moldova nu există niciun acord bilateral prin care să poată fi extrădaţi proprii cetăţeni.

În cauza aflată în instrumentarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, la data de 11 mai 2011, s-a solicitat prin Comisie Rogatorie Autorităţilor Judiciare ale Republicii Moldova audierea unui număr de doisprezece persoane, precum şi remiterea actelor de urmărire penală efectuate în cauza privind dispariţia şi, ulterior, omorul săvârşit asupra victimei P. A.

"S-a constatat că, în cauză, competenţa efectuării urmăririi penale şi a judecării, în ceea ce îl priveşte pe Robert Gîrleanu, sub aspectul infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, aparţine de asemenea şi autorităţilor judiciare române întrucât, fiind incidente dispoziţiile art. 4,5 şi 6 din Codul penal român care instituie principiile personalităţii, realităţii şi universalităţii legii penale române, în condiţiile în care, la data săvârşirii omorului, victima P.A. avea şi cetăţenia română pe care a dobândit-o în 1996", arată Ministerul Public.

Pe de altă parte, într-un alt caz, Robert Gîrleanu este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) într-un dosar în care sunt puşi sub acuzare Dumitru Mina (43 de ani), lucrător vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Marius Florea (38 de ani) şi Daniel Valentin Neguţ (43 de ani), pentru aderare şi sprijinire a unui grup de criminalitate organizată, complicitate la contrabandă şi complicitate la folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

În 11 noiembrie 2010, procurorii DIICOT au ridicat şapte persoane implicate în contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova şi Ucraina. Atunci, într-o hală a unei societăţi comerciale din Municipiul Urziceni, judeţul Ialomiţa a fost descoperită şi ridicată cantitatea de 1.339 de baxuri de ţigarete (13.397.500 de ţigarete) de diferite mărci, provenind din Republica Moldova şi Ucraina.

Taxele vamale aferente capturii de ţigarete depăşesc suma de 1.000.000 euro, informa DIICOT.

În acest dosar, în 25 noiembrie 2010, procurorii DIICOT l-au mai reţinut şi pe Ilie-Iulian Pitulan, angajat vamal DJAV Galaţi - Biroul Vamal Giurgiuleşti, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă şi complicitate la folosirea la autoritatea vamală de documente vamale de trasport sau comerciale care se referă la alte bunuri decât cele prezentate în vamă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici