- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Tabără se opune cumpărării de terenuri agricole de către nerezidenţi
(adaugă informaţii în paragrafele 9-10)
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că încurajează investiţiile străine în agricultură, dar se va opune categoric unei modificări a legislaţiei care să permite vânzarea terenurilor agricole către nerezidenţi.
"Nu vând teren agricol celor care nu au rezidenţă în România, indiferent cine sunt - arabi, nearabi, albi, negri, blonzi, albaştri, n-are importanţă", a spus Tabără.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că investitori arabi vor să cumpere teren agricol în România sau să se asocieze cu agricultorii români.
Tabără a arătat că potrivit legislaţiei pot cumpăra terenuri persoane fizice şi juridice cu domiciliul sau sediul în România.
"Problema care s-a discutat zilele acestea a fost dacă să se permită în România cumpărarea de teren de către persoane nerezidente. Cât va fi ministru Tabără este o opoziţie totală la o astfel de procedură", a spus ministrul.
El a adăugat că, în schimb, este un lucru "excepţional" dacă străinii vor face investiţii sau vor prelua o parte din producţia realizată la nivel local.
"Dacă el vrea să vină să investească şi să intre în relaţie cu producătorii români nu cară pământul de aici", a afirmat Tabără.
Potrivit lui Rădulescu, investitorii arabi doresc să cumpere terenuri agricole cu suprafeţe cuprinse, în medie, între 2.000 şi 5.000 de hectare, dar şi să încheie parteneriate cu producătorii români, pe termen lung, pentru cumpărarea produselor acestora.
Comisia Europeană României şi Bulgariei, în luna decembrie a anului trecut, să permită cetăţenilor din UE care nu sunt stabiliţi în cele două ţări să cumpere terenuri agricole, înainte să expire perioada de tranziţie prevăzută în Tratatul de aderare, respectiv 2014, dar nu consideră că termenele de tranziţie trebuie reduse.
Tratatul stabileşte o perioadă de tranziţe de şapte ani de la aderare (până în 2014), care permite celor două state să menţină restricţiile existente în privinţa achiziţiei de terenuri agricole şi forestiere de către persoane fizice şi juridice din alte ţări din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO