Video Urmează cinci zile de exerciţiu şi simulări de cutremur în Capitală/ Scenariul prevede un seism de 7,5 pe Richter/ Arafat: Centrul Bucureştiului e cel mai afectat/ Dăncilă: Să vedem dacă există deficienţe | VIDEO

Ministerul Afacerilor Interne anunţă, sâmbătă dimineaţă, că un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început la ora 9.00. Scenariul acestuia presupune că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Urmărește
4384 afișări

Exerciţiul national „Seism 2018” constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

"Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei", anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

Arafat: Exerciţiul arată că, în caz de seism de 7,5 pe Richter, centrul Capitalei e cel mai afectat

Simularea naţională de răspuns la cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter a arătat, în primele două ore, că zona centrală a Capitalei, cu multe clădiri cu risc seismic I construite înainte de 1940, este cea mai afectată. Exerciţiul în caz de seism durează cinci zile.

Potrivit scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, cu epicentru în localitatea Nereju din zona seismică Vrancea. Durata cutremurului a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia Sud-Vest şi Nord-Est, afectând cel mai mult Capitala.

"De la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, comunicaţiile la nivelul Municipiului Bucureşti şi între Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte. Abia acum un sfert de oră au început să se reia comunicaţiile, începând cu comunicaţiile TETRA şi cele interguvernamentale şi, recent s-au reluat comunicaţiile pe telefonie mobilă", a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Autorităţile testează modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate şi, cel mai important, modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi cele centrale, într-o astfel de situaţie.

"Exerciţiul urmează să fie observat şi monitorizat şi urmează să primim şi un raport la sfârşit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, şi o să avem şi colegii din SUA, de la Agenţia Federală pentru Management şi Situaţii de Urgenţă, care urmează să ajungă în România şi să participe la monitoizare. Exerciţiul are o dimensiune internaţională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului", a completat Arafat.

La momentul transmiterii ştirii, autorităţile studiază impactul şi informaţiile parvenite de la inspectoratele pentru situaţii de uregnţă, pentru a vedea care este necesitatea României pentru a activa mecanismul european de protecţie civilă.

"Ca şi prim impact (...) avem centrul municipiului Bucureşti care este cel mai impactat, cel mai afectat, clădirile care sunt cu risc seismic I construite înainte de 1940. În zona centrală a Capitalei, Universitate-Centrul vechi, sunt prăbuşite parţial sau total 12 clădiri, conform scenariului, până la acest moment. Răniţi şi persoane, în primă fază estimarea este de 200 de persoane, dar acest lucru urmează să fie actualizat la operaţiunile de căutare-salvare. Zona 2, între Bulevardul Ştefan cel Mare şi Calea Dorobanţi, prăbuşite total sau parţial patru imobile de locuit. Este avariat un corp de clădire al Spitalului Colentina în care erau internate 50 de persoane. 150 de răniţi şi aproximativ 350 de dispăruţi, acesta este scenariul. Zona 3, Strada Boteanu-Şoseaua Colentina, un imobil prăbuşit şi 80 de persoane surprinse. Calea Victoriei, Calea Dorobanţi, Dacia, Magheru, prăbuşite două blocuri de locuinţe", a declarat Raed Arafat.

Exerciţiul, care presupune şi alte scenarii, durează cinci zile.

Armata participă la exerciţiul "Seism 2018". Simulări de evacuare medicală cu elicoptere

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că participă, sâmbătă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional "Seism" 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.

"În cadrul exerciţiului, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN", anunţă Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat de presă.

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasaredirecţia Sud – Vest (Bucureşti – Alexandria – Sofia) şi Nord – Est (Iaşi – Chişinpău).

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici