Prima pagină » Social » Urșii din România au ajuns în atenția presei franceze

Urșii din România au ajuns în atenția presei franceze

Țara care deține cea mai mare populație de urși din Europa după Rusia și-a dublat anul trecut cotele de vânătoare pentru această specie, protejată printr-o directivă europeană, din cauza înmulțirii incidentelor, a relatat vineri cotidianul Le Monde. Presa franceză îl citează pe ministrul român al mediului, potrivit căruia pădurile românești adăpostesc aproape 13.000 de exemplare, iar cifra optimă ar fi de numai 4.000.
Urșii din România au ajuns în atenția presei franceze
Maria Miron
11 apr. 2025, 15:35, Social

În România numărul urșilor era estimat până acum la 8.000 de exemplare. În prezent, aceștia sunt aproape 13.000, spune sursa citată, care preia informațiile prezentate joi de șeful Ministerului Mediului, potrivit căruia „Pentru prima dată în istoria României, putem stabili pe baza unor elemente științifice solide numărul de urși prezenți în pădurile noastre.”

Conform a 24.000 de mostre colectate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, între 10.419 și 12.770 de urși trăiesc în România, în timp ce autoritățile estimează că cifra optimă ar fi de 4.000. Fondul Mondial pentru Natură (WWF) și-a exprimat „rezervele” sale în fața cifrelor anunțate de guvern.

România va solicita retragerea urșilor de pe lista speciilor strict protejate

Presa franceză precizează că, după ultimul eveniment în care un bărbat a fost rănit grav de un urs,  ministrul român Mircea Fechet a explicat că dorește să „oferă mai multă flexibilitate” primarilor, astfel încât aceștia să poată interveni rapid împotriva urșilor care se aventurează în zonele locuite. De asemenea, oficialul român a spus și că va solicita, din nou, Bruxelles-ului retragerea urșilor de pe lista speciilor strict protejate.

Conform datelor oficiale din 2024, în ultimele două decenii, 26 de persoane au fost ucise de urși în România și 274 au fost grav rănite, iar în anul 2023 au fost înregistrate 7.500 de apeluri de urgență referitoare la prezența urșilor în zonele locuite de om.