USR: Ordinul care blochează reclamaţiile anonime în universităţi nu a fost modificat

„Premierul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul PNL al Educaţiei, Ligia Deca, au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi va fi modificat. A fost o minciună”, transmite USR.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului USR: Ordinul care blochează reclamaţiile anonime în universităţi nu a fost modificat

USR: Ordinul care blochează reclamaţiile anonime în universităţi nu a fost modificat

„Premierul PSD Marcel Ciolacu şi ministrul PNL al Educaţiei Ligia Deca au dat asigurări că într-o săptămână ordinul de ministru care blochează reclamaţiile anonime de abuzuri în universităţi va fi modificat. A fost o minciună! După o săptămână, în şedinţa de guvern nu a fost adoptată nicio modificare, iar ministrul Ligia Deca a anunţat printr-un comunicat de presă că propune nişte soluţii, dar mai urmează o nouă dezbatere pentru armonizarea legislaţiei. USR a avertizat săptămâna trecută că formarea unui grup de lucru la nivelul guvernului va tergiversa rezolvarea blocajului. Astăzi am aflat că Ministerul Justiţiei şi Ministerul Educaţiei nu au putut să se pună de acord. Ministerul Justiţiei a informat Ministerul Educaţiei că face propuneri lipsite de logică şi recomandă prudenţă. De fapt, Ciolacu şi Deca nu au niciun interes să rezolve problema, pentru că vor să protejeze oamenii din sistem, de la profesorii abuzatori, la rectorii care închid ochii în faţa abuzurilor”, potrivit unui comunicat de presă.

„Este important să protejăm femeile care au fost abuzate şi să le dăm ocazia să vorbească sub protecţia anonimatului. Sunt decenii de abuzuri şi fiecare zi care trece fără luarea unor măsuri clare este o zi în care se încurajează astfel de fapte reprobabile. USR deja a depus în Parlament o iniţiativă care încurajează victimele să depună sesizări, inclusiv unele anonime. Dacă PSD şi PNL nu sunt în stare să găsească soluţii, să voteze proiectul USR”, a declarat senatoarea USR Simona Spătaru.

USR reiterează solicitarea ca premierul PSD şi ministrul PNL să modifice în următoarea şedinţă de guvern ordinul de ministru care vizează reclamaţiile anonime. De asemenea, USR cere un răspuns public de la şefii partidelor parlamentare - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor - cu privire la organizarea unei comisii de anchetă în Parlament pentru a analiza situaţia din universităţile româneşti.

Parlamentarii USR au depus, luni, un proiect de lege care prevede măsuri concrete de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale din spaţiul universitar, precum şi obligaţia Guvernului şi a instituţiilor de învăţământ superior de a reglementa în codurile de etică faptul că sesizările pot fi trimise şi sub protecţia anonimatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici