„Proiectul cu normele privind acordarea asistenţei medicale au fost transmise de către CNAS la MS din martie. Aşadar, ele au fost cunoscute de către oficialii ministerului„, a susţinut, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.
Acesta a spus că aceste criterii au fost făcute în baza unui act semnat de către Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială.
„Aceste prevederi au fost copiate din actul asumat de către Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială. El vine să completeze sistemul de finanaţarea pe DRG (caz rezolvat) care există în prezent”, a mai spus Duţă.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, au fost chemaţi la Palatul Victoria, pentru a avea o discuţie cu premierul Emil Boc legată inclusiv despre proiectul care stabileşte noi condiţii de internări în spitale.
„Întâlnirea a fost programată mai demult, dar este foarte posibil să se discute şi despre acest proiect”, au declarat surse oficiale.
CNAS a elaborat un proiect care prevede că internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012.
Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.
Ministerul Sănătăţii a comunicat însă că nu este de acord cu noile criterii de internare în spitale, pe care le consideră nerealiste şi imposibil de aplicat.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că există un ordin al MS din 2007 care funcţionează foarte bine, şi că proiectul CNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu este definitivat, iar criteriile la internare vor fi schimbate.