"Bucureştiul este una dintre cele mai expuse capitale europene, după Lisabona, ca risc seismic", a spus Laszlo Borbely, cu ocazia inaugurării locuinţelor din blocurile "Gemenii", din centrul Capitalei, în care vor sta familiile evacuate din casele naţionalizate sau cei care locuiesc în imobile cu risc seismic ce urmează a fi consolidate.
Ministrul Locuinţelor a mai spus că în Bucureşti există 123 de clădiri cu peste patru etaje care au fost construite înainte de 1940, din care au fost consolidate doar zece.
"Din păcate, acţiunea de consolidare merge foarte greu, de aceea am înăsprit legislaţia, astfel că se va merge până la evacuare sau chiar demolare în cazul unei clădiri care nu poate fi reparată. Mai mult, consolidarea va viza nu doar locuinţele, ci şi clădirile publice", a declarat ministrul Laszlo Borbely.
El a adăugat că alte şapte clădiri sunt în construcţie, iar pentru două a fost reziliat contractul. "Pentru că nu au fost folosiţi bani pentru consolidare, am pierdut o parte din fondurile alocate de Executiv pentru aceste lucrări", a spus demnitarul, care a insistat asupra necesităţii urgentării lucrărilor de consolidare în cazul clădirilor cu risc sesismic ridicat.
Peste 120 de familii care au fost evacuate din casele naţionalizate sau care locuiesc în imobile cu risc seismic ce urmează a fi consolidate vor primi, la sfârşitul lunii septembrie, locuinţe de necesitate în blocurile "Gemenii" din centrul Capitalei.