Uzina Mecanică Cugir are datorii în valoare de o sută de milioane de dolari

Uzina Mecanică din Cugir are datorii care se ridică la 100 de milioane de dolari, suma reprezentând atât datorii istorice către bugetul de stat, cât şi datorii generate de neonorarea la timp a unui credit contractat pentru achiziţionarea liniei de muniţie tip NATO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
15 afișări

Directorul general al Uzinei Mecanice Cugir, Nicolae Conţan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că uzina are în prezent datorii care se ridică la 100 de milioane de dolari, sumă care reprezintă datorii istorice acumulate în ultimii 21 de ani la bugetul staului, dar şi datorii generate de neonorarea la timp a unui credit contractat pentru achiziţionarea liniei de muniţie tip NATO.

Conţan a explicat că, în 2000, UM Cugir a contractat un credit prin care a achiziţionat o linie de producere armament şi muniţie tip NATO, fără însă să se asigure o prospecţiune a pieţei şi fără ca linia să fie pusă în funcţiune.

El a afirmat că linia de producţie a fost pusă în funcţiune doar în 2010 şi asigură în prezent între 5 şi 10 la sută din cifra de afaceri a uzinei din Cugir.

Conţan a spus că uzina lucrează pe profit şi estimează o creştere a cifrei de afaceri pentru acest an cu circa 10 - 12 la sută comparativ cu 2010 şi o creştere cu 6 - 8 la sută în 2012.

"Societatea înregistrează însă pierderi din cauza penalităţilor şi majorărilor calculate pentru neplata obligaţiilor la bugetul de stat şi a creditului cu garanţia statului pe care, după calculele noastre, nu am putea să le recuperăm nici în 50 de ani", a spus Conţan.

El a afirmat că din cauza acestor datorii UM Cugir nu poate accesa proiecte europene pentru tehnologizare şi nici nu poate să se dezvolte.

La rândul său, administratorul special al UM Cugir, Radu Roşianu, a declarat că reprezentanţii uzinei au făcut o serie de demersuri către Guvern pentru ştergerea datoriilor istorice ale companiei, precizând că o astfel de măsură în industria de apărare nu este considerat ajutor de stat, care să contravină regulilor Uniunii Europene.

El a spus că aşteaptă ca Executivul să ia o decizie în acest sens.

Uzina Mecanică Cugir a fost înfiinţată în urmă cu peste 200 de ani, fiind, până în 1989, una dintre cele mai importante societăţi comerciale din Alba.

Uzina era împărţită în două secţii: secţia civilă, care producea electrocasnice şi maşini unelte, şi secţia de produse speciale care fabrica arme şi muniţie.

Înainte de Revoluţia din 1989, societate cugireană avea aproape 20.000 de angajaţi, însă a trecut printr-o serie de probleme economice fiind nevoită să îşi reducă activitatea şi personalul astfel încât a ajuns, în 2007, la doar 542 de angajaţi.

În 2004, din Uzina Mecanică Cugir a fost desprinsă o parte, formându-se Fabrica de Arme Cugir, societate care avea la acea dată aproximativ 500 de angajaţi.

În prezent, UM Cugir are 1.042 de angajaţi, iar Fabrica de Arme Cugir alţi 655 de salariaţi. Ambele produc armament şi muniţie, majoritatea produselor fiind destinate pieţei externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici