Anul acesta, vacanţa mobilă a copiilor este programată între 28 octombrie şi 5 noiembrie, sincronizându-se cu perioada Halloween-ului. Sejururile de familie sunt acum pe un trend ascendent.
Potrivit unui raport Travelminit.ro, numărul rezervărilor de familie a crescut cu 32% în perioada minivacanţei, comparativ cu prima parte a lunii octombrie.
Pe lângă vacanţa şcolară, mulţi turişti au fost încurajaţi şi de temperaturile calde din această perioadă, care au favorizat drumeţiile, picnicurile, ieşirile în natură.
Cele mai căutate destinaţii de toamnă rămân Braşovul, Sovata, Sibiul şi Cluj-Napoca, opţiuni alese frecvent de români pentru acest sezon, în care foarte populare sunt şi city break-urile.
Cei mai mulţi români (43% dintre respondenţi) spun că vor petrece un sejur de două nopţi în timpul minivacanţei. 22% dintre ei merg pe varianta unei singure nopţi de cazare, 20% vor trei nopţi, 9% vor petrece patru nopţi, în timp ce restul procentelor se împart între cei care au alte opţiuni.
La capitolul preţuri, tarifele nu diferă faţă de cele practicate de regulă în acest sezon: preţul mediu pe noaptea de cazare pentru o familie cu un copil e de 417 lei, în timp ce preţul mediu pe noaptea de cazare pentru o familie cu doi copii e de 481 de lei.
Cele mai scumpe destinaţii ale momentului sunt Braşovul, cu preţul mediu de 368 de lei (pentru două persoane/noapte), Băile Felix, cu preţul mediu de 295 de lei (pentru două persoane/noapte) şi Sovata, cu preţul mediu de 256 de lei (pentru două persoane/noapte).
Pentru cei care au un buget restrâns, există opţiuni la tarife prietenoase: Odorheiu Secuiesc şi Buşteni, cu preţul mediu de 100 de lei (pentru două persoane/noapte), Târgu Mureş, cu preţul mediu de 102 lei (pentru două persoane/noapte), Iaşi, cu preţul mediu de 109 lei (pentru două persoane/noapte) şi Câmpulung Moldovenesc, cu preţul mediu de 111 lei (pentru două persoane/noapte).
În ceea ce priveşte tipul unităţii de cazare, procentele se împart în mod egal între hoteluri şi pensiuni.
În ce priveşte Halloween-ul, 27% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că nu ar trebui promovat în România, 20% spun că nu avem nevoie de tradiţii noi, 30% nu au o părere specifică pe această temă, în timp ce 23% consideră că Halloweenul e o sărbătoare simpatică.