VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTE: Ce activităţi puteţi face dacă rămâneţi în Capitală

Bucureştenii sunt invitaţi, cu ocazia mini-vacanţei dintre 1 şi 6 mai, la târguri cu produse tradiţionale specifice Paştelui, picnicuri în locuri special amenajate în parcuri, ateliere creative pentru cei mici, plimbări cu vaporaşul sau cu autobuzele supraetajate.

Urmărește
1507 afișări
Imaginea articolului VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTE: Ce activităţi puteţi face dacă rămâneţi în Capitală

VACANŢA DE 1 MAI ŞI PAŞTE: Ce activităţi puteţi face dacă rămâneţi în Capitală (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, organizează în Cişmigiu, până la 5 mai, târgul "Tradiţii şi Flori de Sărbători", unde vor fi expuse podoabe lucrate manual, produse culinare specifice sărbătorilor, ouă încondeiate şi aranajamente florale, accesul vizitatorilor fiind liber.

În cadrul aceluiaşi eveniment se desfăşoară atelierele "Creative Arts", care propun activităţi de reciclare, pictură şi desen, handmade, design textil, artă florală şi colaj, dar şi spectacole de muzică şi teatru. De asemenea, meşteşugari din toate regiunile ţării vor prezenta podoabe lucrate manual, produse culinare specifice sărbătorilor şi aranajamente florale, în 60 de căsuţe special amenajate pentru târg. Tot în cadrul târgului este amenajată şi o librărie mobilă "Bookland", unde vor putea fi găsite peste 5.000 de titluri de cărţi de la 120 de edituri.

Totodată, în foişorul parcului Cişmigiu, vor fi prezentate momente artistice susţinute de fanfare, cvartete şi grupuri de copii. Pentru cei mici, vor fi organizate, zilnic, plimbări cu ponei.

Un alt loc amenajat pentru Sărbătorile de Paşte este în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, unde va fi deschis, până în 4 mai, un târg tradiţional.

Până în Sâmbăta Paştelui, vor fi prezenţi la târg aproximativ 100 de expozanţi, care vor avea la vânzare, pe lângă produsele tradiţionale, diverse aranjamente din flori naturale, obiecte meşteşugăreşti realizate din ceramică, piatră sau lemn, dar şi icoane pictate pe sticlă, decoraţiuni şi cadouri de Paşte.

Pentru copii, a fost amenajat special un stand, unde cei mici vor putea admira miei şi iepuraşi, având posibilitatea, de asemenea, să se joace cu aceştia. De asemenea, copiii vor putea participa la ateliere de încondeiat ouă.

De miercuri, tot în sectorul 4, va fi funcţional trenuleţul din Orăşelul Copiilor, tariful pentru un tur fiind, iniţial, unul simbolic, respectiv un leu, urmând ca ulterior să fie stabilit prin hotărâre a Consiliului Local Sector 4.

Pentru alte activităţi de recreere, Primăria Municipiului Bucureşti va deschide, miercuri, ştrandul Giuleşti, tot în această zi fiind deschis şi debarcaderul din Herăstrău, care va funcţiona ître 12.00 şi 20.00. Plimbările cu vaporaşul vor fi gratuite miercuri.

Tot de miercuri, bucureştenii sau turiştii aflaţi în Capitală vor putea circula cu autobuzele supraetajate, pe traseul turistic Bucharest City Tour.

Autobuzele supraetajate vor circula între orele 10.00 şi 22.00, pe un traseu cu o lungime de 15,4 kilometri, care poate fi parcurs în aproximativ 50 minute şi are 14 staţii: Piaţa Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle, Şoseaua Kiseleff şi Piaţa Presei.

Preţul unui card de transport, care poate fi cumpărat din autobuzele turistice, este de 25 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 şi 14 ani, biletul fiind valabil 24 de ore de la prima validare.

Locuri pentru picnic în sectoarele 1, 2, 4 şi 6 şi la Palatul Mogoşoaia

Pentru cetăţenii care nu doresc să rămână în Bucureşti şi care aleg să meargă în apropierea Capitalei, a fost deschis sezonul de picnic la Palatele Brâncoveneşti.

Astfel, cei care doresc să meargă la picnic vor putea alege Palatul Mogoşoaia, unde este amenajat un spaţiu special în care sunt puse la dispoziţia cetăţenilor grătare, dar şi saci menajeri pentru colectarea deşeurilor.

În sectorul 1, pentru că nu există zone în care să poată fi amenajate spaţii destinate picnicurilor, bucureştenii care aleg să să rămână în Capitală pot alege parcurile, toate cele 19 astfel de zone şi cele 70 de locuri de joacă aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 fiind reamenajate.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au precizat că bucureştenii se pot plimba gratuit cu bicicleta în perimetrul Parcului Kiseleff, graţie programului "La Pedale". Amatorii vor avea la dispoziţie, pentru închiriere gratuită, pe baza buletinului de identitate, aproximativ 400 de biciclete verzi. Acestea sunt disponibile în trei modele - pentru copii, adolescenţi şi adulţi - şi pot fi închiriate pentru o perioadă de maximum două ore, doar în perimetrul parcului.

Majoritatea parcurilor aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 deţin aparate de joacă pentru cei mici şi de fitness pentru cei mari.

În sectorul 2 sunt funcţionale patru spaţii amenajate pentru picnic, aflate în parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor şi Sfântul Pantelimon.

Pentru cei din sectorul 4, reprezentanţii autorităţii locale de sector au redeschis, în parcul Lumea Copiilor, o zonă pentru barbeque cu 70 de grătare. Lângă grătare, sunt foişoare de lemn în care se poate servi masa, curăţenia în zonă fiind asigurată de Administraţia Domeniului Public Sector 4. Pentru accesul în această zonă a parcului, cetăţenii trebuie să prezinte un act de identitate, potrivit reprezentanţilor primăriei de sector.

Primăria sectorului 6 a amplasat între Parcul Crângaşi şi Lacul Morii, şapte grătare pentru bucureştenii dornici să-şi petreacă timpul în aer liber, la picnic, un alt spaţiu amenajat special pentru acest gen de activităţi fiind în cartierul ANL "Constantin Brâncuşi", unde sunt funcţionale şase grătare.

În ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate şi toalete ecologice, iar poliţiştii locali vor supraveghea locurile unde se află grătarele, au precizat reprezentanţii autorităţii locale de sector.

În sectoarele 3 şi 5 nu sunt amenajate zone unde cetăţenii să poată ieşi la picnic, potrivit reprezentanţilor primăriilor de sector.

Cetăţenii trebuie să ştie că picnicurile pot fi organizate numai în zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. În aceste zone, aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi aprinderea focului este permisă.

Activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului, sunt permise şi în zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi în zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise.

Astfel, activităţile de picnic sunt permise doar în zone special amenajate şi în zone indicate, cu condiţia ca cetăţenii să respecte un set de reguli, de la strângerea gunoiului, până la păstrarea liniştii, amenzile pentru cei care ies la iarbă verde în alte zone decât cele special amenajate fiind de la 100 de lei până la 5.000 de lei.

Picnicul este definit în lege drept "orice activitate de recreere desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului îi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi după caz aprinderea sau nu a focului".

Bicicliştii, invitaţi joi la "Caravana Tineretului"

Tot în această perioadă, pe lângă evenimentele de Paşte şi de 1 Mai, în Capitală este organizată şi "Săptămâna Tineretului", în perioada 2 - 9 mai.

Astfel, joi, în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, vor avea loc manifestări sportive şi artistice.

Tot joi, pe traseul Parcul Politehnica - Splaiul Independenţei - strada Bibescu Vodă - bulevardele Dimitrie Cantemir şi Tineretului - parcul Lumea Copiilor, va avea loc un tur al bicicliştilor, denumit "Caravana Tineretului", prin care organizatorii îşi propun mobilizarea tuturor celor dornici de mişcare în aer liber.

Pentru mini-vacanţa din perioada 1-6 mai, municipalitatea a dispus dublarea numărului echipajelor de ordine publică şi circulaţie ale Poliţiei Locale.

De asemenea, în noaptea de Înviere, centrul Capitalei, dar şi anumite zone cu potenţial de risc infracţional, vor fi monitorizate video, în timp ce zona Patriarhiei, a Centrului Istoric şi a bisericilor din centrul Capitalei vor fi supravegheate atât de agenţii locali, cât şi de sistemul de monitorizare al Poliţiei Locale. În parcurile mari ale Capitalei, ordinea şi liniştea publică vor fi asigurate şi de echipaje din Patrula Călare a Municipiului Bucureşti.

Tot pentru perioada Paştelui, până în 6 mai, în sectorul 4 nu se mai ridică autovehiculele parcate neregulamentar. În toată această perioadă, excepţie de la decizia autorităţilor locale vor face autovehiculele care vor bloca accesul în spitale, instituţii de interes public şi local, staţii RATB şi intersecţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici