- Home
- Social
- (07.07.2021, 14:15)
- Petronela Axinte , Gelu Chetrăruc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vacanţa olimpicilor, în laboratorul Oncogen: tinerii studiază mutaţiile COVID-19. Prof. Păunescu: Cercetarea e cheia dezvoltării oricărei ţări
- Pasionat de editarea genetică, Mihai îşi petrece vacanţa la un centru de cercetare
- Mihai studiază efectele mutaţiilor SARS-CoV-2, la Oncogen, alături de alţi colegi
- Pentru că nu s-au încadrat în timp, micii cercetători nu au apucat să îşi publice descoperirile
Urmărește
265 afișări
FOTO: Facebook OncoGen
Iată cum îşi petrec tinerii olimpici vacanţa de vară. În loc de piscină sau terase, îşi urmează pasiunea.
Mihai abia a terminat clasa a XII-a. Pasionat de biotehnologie, a ales laboratorul de cercetare, unde studiază efectele mutaţiilor SARS-CoV-2. Face modelare moleculară pe calculator şi aşa a învăţat cum se transmite virusul.
„Am reuşit să facem pe calculator: structura virusului, cum arată el după ce a fost mutat şi putem să calculăm dacă acesta va infecta mai uşor sau mai greu celulele epiteliale bronşice sau tot felul de astfel de celule şi cum influenţează asta evoluţia pandemiei”, povesteşte Mihai Frăcea.
Mihai e cel mai mic din echipa de cercetare, dar nu vârsta contează, ci pasiunea prentru biotehnologie. Fiecare membru are rolul lui, Iar munca în echipă aduce rezultate spectaculoase pe care, însă, micii cercetători nu le-au exploatat.
„Am elaborat algoritmi cu care să urmăresc mai uşor răspândirea mutaţiilor în diverse regiuni ale globului, să eliberăm statistici, să vedem evoluţia în timp şi prelucrări, descompuneri pur digitale ale genomului”, spune Vlad Rochian, masterand la Universitatea Politehnica din Timişoara.
„Rezultatele noastre, chiar dacă ni se păreau promiţătoare, până în momentul în care am fi publicat respectivul articol ar fi fost deja vechi, de cam jumătate de an, care poate că nu pare foarte mult, dar este semnificativ pentru acest virus”, explică Tudor Suciu, licenţiat în Biochimie.
În spatele pregătirii e profesorul Virgil Păunescu. El vrea ca tinerii să prindă gustul cercetării pentru că de câştigat vom avea noi toţi.
„Să ducă la dezvoltarea unor tehnologii, produse, prototipuri, servicii, cu care România să intre pe piaţa economică mondială. Cheia dezvoltării oricărei ţări - şi o puteţi vedea în China, în Taiwan, în Singapore, în Anglia, în Franţa, unde doriţi dumneavoastră - este saltul tehnologic, adică cercetarea”, este de părere Virgil Păunescu, directorul Oncogen Timişoara.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe