Pandemia a afectat vizibil economia din întreaga lume. I Kadek Rai Nama Rupat, proprietarul unui magazin de suveniruri din Bali, a dus în ultimii doi ani o adevărată luptă pentru supravieţuire. Turiştii străini nu au mai putut să îşi petreacă timpul liber în Indonezia, iar creşterea preţurilor la alimente a agravat şi mai mult situaţia economică.
Un ONG local a venit cu o soluţie pentru cei ce au fost afectaţi financiar de pandemie: oferă orez în schimbul plasticului, care este apoi vândut unei companii de reciclare, notează Reuters.
După ce s-a răspândit vestea, iniţiativa a ajuns să sprijine aproximativ 40.000 de familii din 200 de sate, fiind reciclate aproape 600 de tone de deşeuri de plastic, a spus Yasa, fondatorul proiectului.
„Fiecare deşeu de plastic este foarte valoros pentru sătenii de astăzi şi pentru economia noastră”, a spus Rupat. Acesta schimbă aproximativ patru kg de plastic pentru un kg de orez.
Orezul costă aproximativ 15.000-20.000 de rupii (1,05-1,40 dolari) per kg, iar localnicii estimează că o familie cu patru persoane consumă aproximativ două kg pe zi de alimente de bază, aşa că schimbul merită efortul.
Bali Plastic Exchange a fost fondată în mai anul trecut de I Made Janur Yasa, care, la fel ca mulţi alţi balinezi, şi-a văzut afacerea principală (un restaurant vegan) lovită puternic de pandemie.
Nu există limită pentru cât de multe deşeuri de plastic poate aduce o persoană, deşi organizatorii încurajează oamenii să colecteze gunoiul mai ales din cartierele în care locuiesc.
Totodată, fondatorul proiectului speră să extindă în viitor proiectul şi în alte provincii din Indonezia.
Autor: Cezara Mîndrescu