Ceaiul verde este o băutură sănătoasă datorită conţinutului foarte mare de polifenoli, antioxidanţi puternici şi antiinflamatoare naturale capabile să protejeze celulele de stresul oxidativ atât de mult încât, potrivit unora, are proprietăţi anticancerigene.
De asemenea, pare să aibă un efect protector asupra nivelului cardiovascular, contracarând prezenţa colesterolului rău în sânge şi stimulând oxidarea lipidelor.
Cu toate acestea, atunci când este consumat în exces, chiar şi ceaiul verde poate fi dăunător şi prezintă riscuri pentru sănătate. Şi poate, în unele cazuri, chiar să ducă la necesitatea unui transplant de ficat.
„Produsele naturale sunt adesea percepute ca inofensive şi, în consecinţă, sunt luate fără precauţie specială. În realitate, ele pot fi toxice în sine sau pot creşte toxicitatea medicamentelor luate concomitent”, avertizează profesorul Flavia Valtorta, decanul Facultăţii de Medicină şi Chirurgie a Universităţii Vita-Salute San Raffaele.
„Un concept fundamental în farmacologie este că efectele depind de doză. Orice substanţă poate fi toxică, dacă este luată în doze prea mari. Datele de toxicitate hepatică ale ceaiului verde se referă la persoanele care îl folosesc nechibzuit. Şi acest lucru este legat şi de faptul că, deşi avem o legislaţie strictă privind toxicitatea medicamentelor, aceasta nu este valabilă pentru produsele pe bază de plante. Aşa că, mai ales online, poţi găsi suplimente cu doze foarte mari de ceai verde, de tipul a fi toxice”, spune specialistul.
De fapt, ceaiul verde nu se consumă doar pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii cardiovasculare şi generale. „Se crede că induce termogeneza, deci dispersia caloriilor şi consumul de grăsimi, cu un presupus efect de slăbire.
Cercetând aceste efecte, s-a întâmplat ca unele persoane să ia doze excesive de suplimente de ceai verde, cu leziuni hepatice care le-au obligat chiar să facă un transplant”, subliniază Valtorta.
De fapt, consumul excesiv poate provoca leziuni hepatice severe, iar unele componente ale ceaiului verde pot interfera cu anumite medicamente, modificându-le eficacitatea terapeutică. „Natural nu înseamnă netoxic. Dacă există o doză pentru suplimente, aceasta trebuie respectată”, subliniază profesorul Valtorta.
Cazurile prezentate de transplant de ficat sunt legate de unele persoane care au abuzat de suplimente de ceai verde în scopul slăbirii.
„Tocmai suplimentele şi produsele de slăbit sunt cele mai riscante, deoarece în prezent nu există un preparat sigur pentru slăbit, iar diferite medicamente împotriva obezităţii de-a lungul timpului s-au dovedit a fi potenţial toxice.
Hormonii tiroidieni sau alte substanţe care pot dăuna inimii s-au găsit uneori şi în preparatele naturale de slăbit, în special cele care sunt vândute în circuite prost controlate, precum diverse site-uri web. Aş descuraja pe oricine să încerce să slăbească luând produse din plante sau farmaceutice şi, în orice caz, este important să obţineţi în prealabil părerea medicului sau farmacistului”, subliniază profesorul Valtorta.