- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.05.2013, 17:33)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vaccinarea pneumococică la copii, inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare
Vaccinarea pneumococică la copii va fi inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare, începând probabil din toamnă, primii vizaţi fiind bebeluşii cu vârsta de patru luni, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Urmărește
679 afișări
Vaccinarea pneumococică la copii, inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)
Efortul bugetar aferent acestei campanii de vaccinare, pentru ultimul trimestru al anului, este estimat la 4,5 milioane de euro, potrivit ministrului.
"În România sunt aprobate, conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, trei produse care au autorizaţie de punere pe piaţă pentru bolile pneumococice. Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a recomandat pe cel care are cele mai multe gene. Există un vaccin care are foarte multe gene. Susţinem vaccinarea acum şi primii copii vaccinaţi vor fi, potrivit recomandărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie, bebeluşii cu vârsta de patru luni. Necesarul pe care l-am stabilit pentru trimestrul patru, dacă ar începe campania în octombrie, ar şi de 4,5 milioane de euro", a explicat, joi, Eugen Nicolăescu, cu ocazia semnării unui protocol de colaborare cu Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie (CNP 2013), care vizează drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, dr. Daniela Ştefănescu, până acum nu au fost înregistrate reacţii adverse la copiii vaccinaţi voluntar de către părinţi, majoritare fiind cele locale. "Nu am avut nici febră, nici durere, nimic. Alte reacţii sunt de unu la un milion, ţinând cont de beneficiul majoritar al prevenţiei tuturor pacienţilor care au făcut acest vaccin faţă de un pacient care ar putea face o reacţie mai gravă. Din 1981, de când vaccinez continuu, am avut în îngrijire între 100 şi 120 de sugari şi nu am avut nicio reacţie neurologică", a mai spus dr. Ştefănescu, precizând că acest vaccin nu poate fi făcut copiilor cu imunodeficienţe.
Potrivit dr. Ştefănescu, vaccinul se administrează în patru doze. "Trei doze de primă vaccinare şi un rapel la şase luni de la primele trei. Dacă gradul de acoperire (necesarul de vaccinare - n.r.) este mai mare, pot fi făcute doar două vaccinări de primă incoculare şi un rapel ulterior. Nu este necesar rapel ulterior, mai târziu în cursul vieţii", a mai spus medicul.
Întrebată cum ar putea fi contracarat o curent de opinie contra campaniei de vaccinare, dr. Daniela Ştefănescu a spus că "doar cu argumente ştiinţifice".
Andreea Marin, preşedinte al Fundaţiei "Preţuieşte Viaţa" şi ambasador CNP 2013, a insistat, în acelaşi context, să primească un răspuns faţă de reacţiile "cârcotaşilor" faţă de vaccinare.
"De ce mai există cârcotaşi care trag lucrurile înapoi, introduc speculaţii, lucruri neadevărate medical, când există atâtea dovezi ştiinţifice pozitive? De ce se mişcă greu când este vorba despre o iniţiativă bună?", a întrebat ea.
În răspunsul său, dr. Mihaela Demetrian, şefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului Filantropia, a invocat, de asemenea, necesitatea argumentelor cu caracter ştiinţific.
"Bănuiesc, nu ştiu ce să spun, că trebuie un studiu, pentru a vedea care este situaţia. Căutaţi în confesorii pe care îi au părinţii, familia. Trebuie să căutaţi la preoţi, pentru că am observat că există o mişcare în acest sens. Mi-e foarte greu să spun că este cu siguranţă aşa, dar sunt foarte multe cazuri care au informaţia greşită. Un confesor îi poate convinge că lucruile stau altfel, chiar dacă există argumente ştiinţifice. Cred că explicaţia trebuie căutată uşor în obscurantism", a spus dr. Demetrian.
La rândul său, managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu, a sugerat ca, în cazul unor recţii adverse notabile, să fie consultaţi imediat, prin protocolul de colaborare, medici neonatologi şi infecţionişti.
Potrivit lui Peltecu, la Spitalul Filantropia se află internată o mamă care s-a oferit să fie prima care îşi va vaccina copilul împotriva bolilor pneumococice.
Vicepreşedintele Societăţii Medicilor de Familie a completat seria explicaţiilor privind reticenţa unora la vaccinare. "Cred că absenţa unor boli grave pe stradă, vizibil, ca să existe teamă, frică. (...) Absenţa vaccinului ar putea duce la reapariţia acestor boli şi atunci toată lumea ar dori să se vaccineze. Dacă ar fi o epidemie de orice fel şi am afla că există vaccin, cu toţii am vrea să ne vaccinăm", a spus dr. Daniela Ştefănescu.
În România, un sfert dintre decesele în rândul copiilor în vârstă de până la un an au fost cauzate de bolile respiratorii provocate, în mare măsură, de pneumococ, conform datelor statistice.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe