Val de restricţii în România, în ziua în care s-a atins un record negativ al cazurilor de COVID-19. Judeţele afectate de măsurile anti-coronavirus
- Miercuri, în România au fost raportate aproape 3.000 de cazuri de COVID-19 şi 82 decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2
- Printre cele mai răspândite restricţii aplicate la nivel local se numără închiderea restaurantelor în interior şi purtarea măştilor de protecţie în spaţii aglomerate
- De miercuri intră în vigoare şi carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România din aproape 50 de ţări
Miercuri a fost înregistrat un record absolut în ceea ce priveşte epidemia de COVID-19 din România. În ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 2.958 de cazuri, iar 82 de oameni au murit. VEZI AICI bilanţul complet.
În contextul îngrijorării declanşate de creşterea numărului de infectări şi pe fondul evoluţiei pandemiei, măsurile luate de autorităţi nu sunt o surpriză. Printre cele mai răspândite restricţii aplicate la nivel local se numără închiderea restaurantelor (interiorul acestora) şi purtarea măştilor de protecţie în spaţii aglomerate sau în apropierea unităţilor de învăţământ. De altfel, începând de astăzi intră în vigoare carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România din aproape 50 de ţări.
Bucureşti - Restricţii anti coronavirus în Capitală
Prefectul Capitalei a anunţat că în Bucureşti se închid de miercuri şi barurile, cluburile şi discotecile, spaţii care nu erau incluse în decizia iniţială. În cursul serii de marţi, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis să închidă în interior restaurantele, barurile şi cinematografele. Unităţile vor fi închise cel puţin 7 zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
Masca de protecţie va fi obligatorie la o distanţă de 50 de metri de şcoli.
„Au fost sesizări de la cetăţeni care stau foarte aproape de şcoli. Ne-am gândit şi la copii, şi la părinţii lor că totuşi distanţa de 100 de metri impusă şi în alte judeţe este prea mare. Ei vor să aplice masca pe nas şi gură la o distanţă mai mică. Astfel, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât ca această distanţă să fie micşorată la 50 de metri”, a spus Cojanu.
Întrebat dacă este posibilă închiderea şcolilor în Capitală, prefectul Capitalei a precizat că „deocamdată nu”, dar lumea trebuie să înţeleagă că trebuie să se protejeze. „Dacă rata de incidenţă ajunge la 3 vor fi luate măsuri extreme. Starea de urgenţă se adoptă însă de către CNSU. Eu am spus că ne putem aştepta. Ieri, incidenţa pe Bucureşti era 1,86 la mia de locuitori”, a mai spus Gheorghe Cojan.
Cluj - Măştile sunt obligatorii în toate spaţiile publice dintr-un oraş clujean
Purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile publice din oraşul Dej începând de miercuri. Măsura aparţine Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost luată din cauza înmulţirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2.
Autorităţile clujene anunţă că începând de miercuri se instituie obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice deschise din municipiul Dej. Măsura nu se aplică în cazul copiilor care au mai puţin de cinci ani.
„Având în vedere creşterea numărului de infectări cu SARS CoV-2 la nivelul municipiului Dej, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, a hotărât în cadrul unei noi şedinţe convocate astăzi, 07.10.2020, la Dej, o nouă măsură de limitare şi prevenire a răspândirii COVID-19 la nivelul municipiului: Începând cu data de 7 octombrie 2020, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice deschise din municipiul Dej”, scrie în decizia autorităţilor clujene.
Respectarea măsurilor stabilite de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a tuturor prevederilor emise de alte autorităţi privind limitarea răspândirii COVID-19 va fi asigurată de către Poliţia Naţională, Jandarmeria şi Poliţia Locală.
Braşov - Noi restricţii anti COVID-19. Masca devine obligatorie în jurul tuturor şcolilor din judeţ
CJSU Braşov a decis, miercuri, funcţionarea în scenariul roşu, pentru o perioadă de 14 zile, a unităţilor de învăţământ de pe raza localităţilor cu incidenţa cumulată de peste 3 la 1000 de locuitori. În acest moment, în judeţ există trei asemenea localităţi: Drăguş (incidenţă cumulată 4,63 la 1.000 de locuitori), Hălchiu (incidenţă cumulata 3,22) şi Prejmer (incidenţă cumulată 3,22), a anunţat Prefectuira judeţului.
O altă decizie adoptată prevede obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o raza de 100 de metri în jurul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Braşov.
„Decalarea orelor de început şi sfârşit ale activităţii la nivelul instituţiilor, în vederea reducerii aglomerării la orele de vârf, obligativitatea igienizării spaţiilor comune din imobile (lift, casa scărilor) de către asociaţiile de proprietari, obligativitatea ca autorităţile locale să efectueze lucrări de dezinfecţie a spaţiilor publice pe care le au în administrare”, sunt alte măsuri luate de CJSU Braşov.
De asemenea, autorităţile anunţă intensificarea controalelor privind respectarea măsurilor de purtare a măştii, igiena mâinilor şi distanţare fizică în locurile aglomerate.
Galaţi - Măsuri împotriva răspândirii noului coronavirus
Autorităţile gălăţene au decis să suspende începând de marţi până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din oraşul Galaţi şi din comunele Cuca, Şendreni şi Vânători.
Restaurantele şi cafenelele aflate în pensiunile şi hotelurile din localităţile menţionate rămân deschise doar pentru clienţi. De asemenea, unităţile pot prepara produse care nu se consumă la faţa locului.
Timp de o săptămână va fi suspendată şi activitatea cazinourilor din Galaţi. În plus, nu vor fi deschise cinematografele şi teatrele, iar spectacolele şi evenimentele culturale sunt interzise în toate localităţile menţionate.
Măsurile au fost luate în localităţile din judeţul Galaţi unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.
Vaslui - Noi restricţii. Restaurantele vor fi închise iar masca devine obligatorie în multe spaţii publice
Restaurantele şi cafenelele din Vaslui, Bârlad şi Huşi se închid începând de joi prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Decizia a fost luată după ce autorităţile vasluiene au fost înştiinţate de Direcţia de Sănătate Publică de faptul că rata de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși din judeţul Vaslui, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 la mia de locuitori.
Miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis să prelungească măsura privind obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani, prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii.
Administratorii şi proprietarii spațiilor publice deschise trebuie să afișeze la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție.
Şi copiii care au 5 ani trebuie să poarte măşti de protecţie
De asemenea, începând de miercuri, purtarea măştii devine o obligaţie şi pentru persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 20 m în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Vaslui, precum și în perimetrul acestora.
Autorităţile judeţene au decis ca începând de joi până pe 22 octombrie să suspende activitatea tuturor restaurantelor şi cafenelelor din Vaslui, Bârlad și Huși. Excepţia fac doar unităţile din hoteluri şi pensiuni care îşi pot servi clienţii.
Potrivit statisticilor, în perioada 23 septembrie- 6 octombrie rata incidenței cumulative a COVID-19 la mia de locuitori pentru municipiul Vaslui este de 1,66, pentru municipiul Bârlad este de 2,49 și pentru municipiul Huși este de 2,63.
Masca de protecţie devine obligatorie şi în judeţul Neamţ
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a decis, miercuri, următoarele:
Se suspendă, pentru o perioadă de 14 zile, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, din interiorul clădirilor, activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, de pe raza comunei Războieni.
Se stabileşte obligativitatea purtării măştii de protecţie, de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, prezente în proximitatea unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ, la momentul sosirii şi plecării elevilor.
Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe raza judeţului Neamţ, de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, prezente în spaţiile aglomerate în aer liber, şi anume:
- pieţe, târguri/oboare (cu caracter periodic sau permanent);
- la oficierea oricărui tip de eveniment;
- muzee şi alte obiective turistice;
- lăcaşuri de cult turistice şi ecumenice.
Prahova - Restricţii în 9 comune. Măsurile aprobate pentru restaurante şi cafenele
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a decis, miercuri, că în comunele Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păuleşti, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorţeni şi Talea, unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori, limitarea la maxim 50% din capacitate cu asigurarea unei distanţe de minim doi metri între mese şi participarea a maxim şase persoane la o masă dacă sunt familii diferite, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară, în restaurantele şi cafenelele de interior.
Măsura este în vigoare în perioada 8 - 14 octombrie.
Aceleaşi măsuri sunt valabile şi în cazul activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare existente în cele nouă localităţi.
Totodată, în cele nouă comune a fost aprobată limitarea la maxim 50% din capacitate în splile de jocuri de noroc.
„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au vârsta de peste 5 ani, aflate pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ”, se arată în decizia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
Criza COVID-19 în Buzău. Masca devine obligatorie în jurul şcolilor şi în spaţiile aglomerate
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis să introducă obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 metri pe domeniul public din jurul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Buzău.
Aceeaşi obligaţie o au şi persoanele care merg în spaţii publice aglomerate precum pieţele, târgurile, staţiile de autobuz, gările, autogările, spaţiile de recreere şi agrement sau obiectivele turistice. Măsurile intră în vigoare joi şi se aplică pe toată perioada stării de alertă.
Măsuri speciale au fost luate în comuna Verneşti unde în ultimele 14 zile a fost depăşit pragul de 1,5 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. Acolo s-au închis restaurantele, barurile şi discotecile şi au fost interzise toate evenimentele private, indiferent de locul în care sunt organizate.
De asemenea, la ceremonia de înmormântare şi parastas nu au voie decât cel mult 20 de persoane, membre ale familiei, iar slujbele din interiorul bisericilor au fost suspendate. Măsurile din comuna Verneşti se vor aplica până la reducerea numărului de infectări sub pragul de 1,5%, precizează Prefectura judeţului Buzău.
Arad - Autorităţile închid restaurantele din mai multe localităţi
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis să închidă până pe 14 octombrie toate restaurantele şi cafenelele din localităţile Lipova, Livada, Socodor şi Zimandu Nou. În localităţile menţionate a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 locuitori privind incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu Covid 19 în ultimele 14 zile.
De asemenea, se închide parţial Piaţa Obor din Arad cu excepţia zonei în care se comercializează produse agroalimentare. CJSU Arad a mai decis să suspende toate procesiunile religioase şi să introducă obligativitatea purtării măştii în jurul unităţilor de invăţământ. Toate măsurile vor fi în vigoare timp de două săptămâni.
Totodată, arădenii sunt obligaţi de autorităţi să păstreze o distanţă între ei de minimum doi metri în spaţiile publice. În plus, autorităţile le solicită tuturor cetăţenilor să-şi protejeze gura şi nasul cu măşti simple chirurgicale sau textile, atât la locul de muncă cât şi în spaţiile publice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO