Vâlcea: Halda de steril de la Mateeşti pune din nou în pericol casele oamenilor

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, care a distrus, luna trecută, şapte case din satul Turceşti şi a staţionat în ultimele două săptămâni pune din nou în pericol patru case.

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului Vâlcea: Halda de steril de la Mateeşti pune din nou în pericol casele oamenilor

Vâlcea: Halda de steril de la Mateeşti pune din nou în pericol casele oamenilor (Sursa: Mediafax Foto)

Potrivit primarului comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor, de duminică dimineaţa până luni dimineaţa alunecarea de teren a înaintat cu aproximativ 30 - 40 de metri, în mai multe puncte.

"A plouat duminică puţin în zonă şi s-au rupt faliile de pământ sus pe haldă şi a plecat terenul. Alunecarea se află la ora actuală la 30 de metri de cursul pârâului Tărâia şi la 40 - 50 de metri de casa familiei Golescu, formată din patru persoane. Problema este că la zece metri depărtare de casa familiei Golescu mai sunt locuinţele altor trei familii. În zonă este aşteptată astăzi conducerea Prefecturii şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi împreună cu ei vom lua o decizie în privinţa evacuării familiei Golescu”, declara, luni, primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor.

Familia Golescu are deja bagajele făcute, iar dacă va fi evacuată se va muta la rude din oraşul Berbeşti.

Primarul din Mateeşti a mai precizat, că pământul a înghiţit, în noaptea de duminică spre luni, temeliile caselor familiilor Ioana Gârlă şi Constantin Manole, locuinţe evacuate în luna februarie.

"Temeliile celor două case care au fost demolate acum două săptămâni au fost înghiţite azi-noapte de pământ. Am reuşit să mutăm pătulul cu fân al familiei Ioana Gârlă şi în cursul zilei de azi îi vom muta şi fânarul”, a spus Nicolae Stănişor. Câteva zeci de localnici şi angajaţi ai Exploatării Miniere Berbeşti ajutau, luni, la dezmembrarea şi mutarea fânarului Ioanei Gârlă.

Halda de steril de la Mateeşti a început să alunece în 9 februarie şi a distrus în zonă casele a şapte familii, douăsprezece persoane fiind evacuate.

Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Mateeşti, judeţul Vâlcea, au dat, luni, dispoziţie de evacuare şi pentru cea de a opta locuinţă din satul Turceşti care se află la 40 de metri depărtare de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord.

"Am întrunit CLSU într-o şedinţă în care am dat dispoziţie de evacuare pentru cea de a opta locuinţă din zonă care aparţine lui Adrian Golescu. Tot în cadrul şedinţei de luni, am hotărât să îi mutăm pe cei patru membri ai familiei la sediul primăriei, în două camere care sunt libere", a declarat, luni, Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti.

Potrivit aceleiaşi surse, evacuarea familiei din locuinţă, mutarea ei, dar şi demolarea casei vor începe marţi dimineaţa, aceasta fiind ajutată de peste 30 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Maheru" (ISU) Vâlcea, zeci de localnici din zonă şi reprezentanţi ai Exploatării Miniere Berbeşti.

"Familia Golescu va rămâne, în noaptea de luni spre marţi, în propria locuinţă, pentru că alunecarea e la 40 de metri distanţă de casă şi nu o pune în pericol, fiind monitorizată în permanenţă", a spus primarul Stănişor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici