Vâlcea: Medici acuzaţi într-un dosar privind pensionări frauduloase, trimişi în judecată

Medicul Violeta Bică de la Cabinetul de expertiză Drăgăşani din cadrul Casei de Pensii Vâlcea a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită, într-un dosar privind pensionări frauduloase, alături de ea fiind inculpate alte cinci persoane, între care un alt medic şi un poliţist.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Vâlcea: Medici acuzaţi într-un dosar privind pensionări frauduloase, trimişi în judecată

Vâlcea: Medici acuzaţi într-un dosar privind pensionări frauduloase, trimişi în judecată (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a medicului Violeta Bică, expert al asigurărilor sociale la Cabinetul de expertiză medicală Drăgăşani din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, acuzată de 223 de acte materiale de luare de mită, se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi, de Parchetul instanţei supreme.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2014 - 20 aprilie 2015, Violeta Bică a primit de la de 223 de persoane sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 200 de lei, în valoare totală de 25.300 lei sau bunuri, pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, precum şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.

Alături de Violeta Bică procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, între care un alt medic şi un poliţist, patru dintre acestea fiind puse sub control judiciar.

Astfel, în acelaşi dosar a fost inculpată pentru infracţiunea de trafic de influenţă Violeta Botoran, acuzată că în luna februarie a acestui an a primit de la un martor suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici de la Cabinetului de expertiză medicală din municipiul Drăgăşani, pentru a-i determina să emită decizie de menţinere în grad de invaliditate a acestuia, în lipsa examinării clinice. Anterior, în cursul anului 2012 şi în luna septembrie 2013, Violeta Botoran a pretins aproximativ 9.000 de lei, bani din care a primit 4.000 lei de la un martor în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de la Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap şi respectiv să prelungească dreptul la indemnizaţie de handicap.

Procurorii au trimis-o de asemenea în judecată pentru dare de mită şi trafic de influenţă pe Maria Iovănescu Vlăducu, medic expert al asigurărilor sociale, acuzată că în octombrie 2014 şi martie 2015 a remis diferite sume de bani colegei sale Violeta Bică, în vederea îndeplinirii unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acesteia, referitoare la încadrarea sau menţinerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la 19 persoane.

Totodată, anchetatorii precizează că, în luna aprilie 2015, inculpata Maria Iovănescu Vlăducu a primit de la doi martori suma de 200 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă unii funcţionari, pentru a îi determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap, respectiv pentru a-i determina să menţină gradul de handicap obţinut anterior.

Cel de-al patrulea inculpat trimis în judecată în acest dosar, Elena Roxana Ştirbu, este acuzată de complicitate la luare de mită, conform procurorilor, în perioada februarie - aprilie 2015, în mod repetat, aceasta a primit de la Violeta Bică sume de bani în cuantum total de 1.650 lei şi bunuri în valoare de aproximativ 350 lei, pentru a completa toate deciziile sau alte acte medicale emise de către aceasta ori pentru a primi în numele Violetei Bică sume de bani sau bunuri, cu titlu de mită.

Procurorii au dispus de asemenea trimiterea în judecată şi a inculpaţilor Marin Onuţ, poliţist, aflat sub control judiciar, şi Constantin Ghiţă, acuzaţi de complicitate la dare de mită, respectiv dare de mită.

Conform sursei citate, în luna decembrie 2014, Marin Onuţ a intermediat remiterea unui bun în valoare de 1.000 de lei, de către inculpatul Constantin Ghiţă către Violeta Bică, ”ajutor concretizat în coordonarea modalităţii de remitere şi mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpaţi, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei Bică Violeta, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru faptul că a asigurat menţinerea în grad de invaliditate a inculpatului Ghiţă Constantin, prin emiterea deciziei asupra capacităţii de muncă”, precizează anchetatorii.

Dosarul va fi judecat pe fond de Tribunalul Vâlcea.

În luna aprilie, poliţiştii şi procurorii au făcut 17 percheziţii făcute în judeţele Vâlcea, Olt şi Gorj, într-un dosar care vizează pensionarea a sute de persoane în baza unor acte întocmite în fals. În urma descinderilor, medicul Violeta Bică a fost reţinută, apoi arestată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici