Vâlcea: Primarul din Mateeşti acuză EM Berbeşti că nu a luat măsuri

Primarul localităţii vâlcene Mateeşti, unde patru familii au fost evacuate din case din cauza alunecărilor de teren de la o haldă de steril, îi acuză pe reprezentanţii Exploatării Miniere Berbeşti că nu au luat măsuri de consolidare a haldei atunci când au decis închiderea acesteia.

Urmărește
8 afișări

"Eu cred că Exploatarea minieră Berbeşti a greşit atunci când a închis halda de steril. Greşeala nu este că a închis-o, ci faptul că nu a luat măsuri de consolidare a haldei şi nu a făcut drenaje care să permită scurgerea apei, de-a lungul timpului. Din această cauză eu cred că halda a luat-o la vale, a înghiţit casele şi pune în pericol alte locuinţe. Nu ştiu ce mai poate fi făcut în această privinţă, dar în ceea ce ne priveşte pe noi am luat măsuri pentru cazarea persoanelor evacuate, cei mai mulţi fiind bătrâni", a declarat, duminică, primarul localităţii Mateeşti, Nicolae Stănişor, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, o familie din cele patru evacuate va rămâne temporar la Căminul cultural din satul Turceşti, iar celelalte s-au cazat la rude.

Vasile Oprea Scorţariu, directorul de producţie din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, care are în subordine EM Berbeşti, consideră că primarul face afirmaţii "neacoperitoare în realitate".

"Eu cred că domnul primar se hazardează cu aceste afirmaţii, nu ştiu cât de justificate sunt, dar pot să vă spun că haldele de steril în general sunt construcţii complexe, realizate de proiectanţi şi firme de construcţii atestate în domeniu şi competente. În ceea ce priveşte halda de steril în cauză, ea a fost realizată conform proiectului şi predată în anul 2002 Consiliului Local din Mateeşti. Construcţia a fost monitorizată permanent şi după predarea către comunitatea locală şi pot să vă spun că au fost realizate acolo canale de drenaje şi drenări foarte bune", a declarat directorul de producţie din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, contactat de corespondentul MEDIAFAX.

Conform acestuia, luni dimineaţă, la sediul Exploatării Miniere Berbeşti vor fi convocaţi proiectantul general al haldei de steril, constructorul, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, ai Protecţiei Mediului şi ai SNLO, pentru a găsi soluţii în acest caz.

Patru familii din satul vâlcean Turceşti, comuna Mateeşti, au fost evacuate din locuinţe, în ultimele 48 de ore, din cauza alunecărilor de teren. În cursul zilei de duminică, trei din cele patru case evacuate au fost "înghiţite" de alunecările de teren.

Potrivit prefectului judeţului Vâlcea, Radu Renga, oamenii ale căror case au fost afectate vor fi despăgubiţi de Guvern şi li se vor reface locuinţele pe un teren stabil. Radu Renga a mai spus că dacă terenul continuă să alunece este posibil ca pământul să optureze pârul Tărâia care trece prin zonă şi să provoace inundaţii.

Alunecarea de teren se manifestă în direcţia nord-est, pe o suprafaţă de circa zece hectare, iar viteza de deplasare a pământului este de trei-patru metri pe oră şi pune în pericol alte 15 locuinţe din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici