Vâlcov: Ar fi o greşeală ca OUG să nu se dea. Scăderile de pe bursă sunt trecătoare/ Despre bănci: Nu o să vedeţi niciodată un câine plecând de la măcelărie

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat miercuri că nu este pentru prima dată când preşedintele Klaus Iohannis citeşte greu o măsură fiscală şi apoi se pripeşte, dând exemplul contribuţiilor fiscale mutate la angajat.

Urmărește
2266 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Ar fi o greşeală ca OUG să nu se dea. Scăderile de pe bursă sunt trecătoare/ Despre bănci: Nu o să vedeţi niciodată un câine plecând de la măcelărie

Darius Vâlcov: Nu e prima dată când preşedintele se pripeşte

"Nu suntem pentru prima dată când preşedintele, ştim că îi ia mult când citeşte ceva, dar când se pripeşte când face afirmaţii. Vedem un avocat al acestor mari corporaţii care vine şi ne spune – înlăturaţi ordonanţa. Mă întreb însă dacă a fost avocatul oamenilor atunci când Consiliul Concurenţei a spus că mai multe bănci şi companii s-au înţeles pentru a ţine preţul sus la serviciile oamenilor. Atunci nu l-am văzut să comenteze", a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Vâlcov a dat exemplul mutprii contribuţiilor sociale mutate de la angajator la angajat. "A spus că va fi un dezastru cu transferul contribuţiilor. Există vreunul căruia i-a scăzut salariul? Nu a fost niciun caz".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la măsurile fiscale anunţate de Guvern, că proiectul va arunca în aer economia şi nu a fost discutat cu nimeni din domeniul economic sau instituţional.

"Cu toţii am aflat probabil, majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie făcută de premier în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament- cel inaugural, nu e cazul să citez, dar spunea că nu vom introduce noi impozite şi taxe. Iată că introduce. Această ordonanţă nu a fost discutată cu parteneri din mediul economic sau instituţional. Acest proiect nu are o analiză. Proiectul aruncă în haos economia", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Vâlcov, despre bănci: Nu o să vedeţi niciodată un câine plecând de la măcelărie

Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat miercuri că nu există riscul ca băncile să plece din România din cauza măsurilor fiscale anunţate de Guvern, afirmând că oricum creditarea este acum blocată în România.

"Creditarea e oricum blocată în România. Este măsura aplicată de la 1 ianuarie de către BNR care a considerat că e bine să crească dobânda de politică monetară şi să scadă gradul de creditare la populaţie. De aceea a fost nevoie ca Guvernul să vină cu programul <<Investeşte în tine>>. Numai în momentul când va exista cerere oferta nu trebuie să vină de la actorii care sunt în piaţă. E exclus (să plece băncile din România – n.r.). Nu o să vedeţi niciodată un câine plecând de la măcelărie. Aşa este şi în sistemul bancar şi în altele", a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ.

Vâlcov: Ar fi o greşeală ca OUG să nu se dea. Scăderile de pe bursă sunt trecătoare

Consilierul premierului Darius Vâlcov a declarat miercuri că scăderile înregistrate pe bursă, după anunţul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare şi ar fi o greşeală ca ordonanţa de urgenţă ce prevede aceste schimbări să nu se dea.

"Sunt fluctuaţii la bursa de la Bucureşti în urma anunţului domnului ministru al Finanţelor. Ar fi o greşeală ca OUG să nu se dea. Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă aşteptaţi că aceste căderi să fie recuperate în două-trei săptămâni. Probabil o reacţie emoţională – Atenţie se prăbuşeşte bursa. Nu se prăbuşeşte. Îşi va reveni. Fluctuaţia e normală", a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piaţă, Vâlcov a afirmată că: "În acel moment sunt decişi să facem investiţii astfel în cât să ajutăm capitalul. Formele prin care dorim să facem acest lucru sunt aceste scheme de ajutor de stat şi sunt foarte mulţi interesaţi şi la Prima Casă şi la Investeşte în tine.  Nu e vorba de creştere a ratelor bancare ci e vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că preşedintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile".

Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, a după anunţurile de marţi ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacţiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), faţă de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetăţeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania şi ale BRD bursa a setat limita de variaţie a preţului la 25%, faţă de 15%.

Analiştii spun că piaţa locală de capital are şanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative şi panica vor continua.

Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ. 

Vâlcov estimează că ratele creditelor vor scădea cu 10-15%, după impunere „taxei pe lăcomie”

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a estimat, miercuri, că valoarea ratelor se va reduce cu 10-15%, de anul viitor, odată cu impunerea „taxei pe lăcomie”.

„Nu urmărirm să luăm niciun ban de la bănci. Dorim însă, ca prin înţelegerile pe care le-au avut, atunci când au mărit acest nivel al ROBOR-ului, poate Crăciunul şi Revelionul este un bun moment să se gândească şi, de la 1 ianuarie, să vedem un nivel scăzut al ROBOR-ului, astfel încât ratele românilor să scadă cu 10-15%. Asta ar însemna un nivel al ROBOR-ului de 1,5%. Şi românii ar plăti rate aşa cum sunt în restul Europei. Nici băncile n-ar plăti nicio taxă şi şi Guvernul este liniştit că măsurile pe care le ia, de creştere a economiei, toate aceste venituri nu sunt luate şi duse în alte părţi”, a spus, miercuri seara, Darius Vâlcov, într-o emisiune la Antena 3.

Consilierul pe economie al premierului Viorica Dăncilă a susţinut că băncile dădeau anul trecut, la finele anului, credite cu o dobândă de 3-4%, iar ulterior s-au „gândit să dubleze acest nivel prin creşterea ROBOR”.

De asemenea, consilierul citat susţine că băncile au ajuns să aibă profituri de trei ori mai mari în România decât media Uniunii Europene şi de şapte ori peste cele din Germania.

El susţine că această situaţie se datorează faptului că băncile din România dau depozite cu o dobândă de 2% şi credite cu o dobândă de 7%, iar diferenţa le revine.

În plus, în ciuda faptului că ROBOR este stabilit de piaţă, conform unei proceduri, consilierul premierului crede că poate fi manipulat.

De asemenea, consilierul pe probleme economice al premierului a susţinut că, în prezent, creditarea este oricum blocată în România.

„Creditarea este oricum blocată în România. Luăm 100 de lei prin depozite de la populaţia din România şi întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor şi dezvoltarea personală a oamenilor. Acesta este primul blocaj. Al doilea blocaj este măsura luată din ianuarie de BNR, care a considerat că este bine să scadă gradul de îndatorare de la 60% la 40%, practic au îngrădit”, a explicat Vâlcov.

Consilierul premierului a adăugat că din acest motiv Guvernul a dat drumul la programe precum „Investeşte în Tine”. De menţionat că acest program este derulat tot prin intermediul băncilor, iar în prezent este înscrisă doar CEC Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici