VALENTIN BOLDEA - Declaraţia de avere. Ce deţine şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, cercetat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune, are un apartament de 55 de metri pătraţi în Galaţi şi a obţinut venituri de 60.000 de lei în ultimul an fiscal, potrivit declaraţiei sale de avere din iunie 2012.

Urmărește
1831 afișări
Imaginea articolului VALENTIN BOLDEA - Declaraţia de avere. Ce deţine şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi

VALENTIN BOLDEA - Declaraţia de avere. Ce deţine şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi (Imagine: Facebook)

Apartamentul din Galaţi a fost cumpărat în 2002 de Valentin Boldea, împreună cu soţia sa, în declaraţia de avere nemaifiind trecute alte bunuri mobile sau imobile.

Şeful DSP Galaţi a luat în 2011 un credit de 60.000 de lei, pe care trebuie să îl achite până în 2017.

Valentin Boldea a avut în ultimul an fiscal venituri de 60.354 de lei, dintre care 26.825 de lei ca director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, 16.002 de lei din activitatea de medic rezident la Spitalul Judeţean Galaţi, 15.787 de lei ca medic de familie şi 1.740 de lei ca membru în Consiliile de Administraţie ale celor cinci spitale din judeţul Galaţi. El a trecut în declaraţie şi alocaţia pentru copil, de 504 lei.

Soţia sa, Nicoleta Boldea, a avut venituri cumulate de 91.150 de lei, dintre care 61.150 de lei din activitatea de medic de familie şi 30.000 de lei din funcţia de coordonator local pentru Fundaţia Romanian Children's Appeal din Bucureşti.

Valentin Boldea mai este membru în Colegiul Medicilor din România - filiala Galaţi, potrivit declaraţiei sale de interese.

Valentin şi Mihail Boldea sunt acuzaţi de procurorii DIICOT Galaţi că au constituit un grup infracţional la care au aderat Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu şi care a obţinut finanţare nerambursabilă pentru lucrări de amenajare şi modernizare a unor obiective, între care unităţi sanitare şi de învăţământ din Galaţi, folosind opt firme fantomă pentru a deconta facturi supraevaluate.

Astfel, ei ar fi indus şi menţinut în eroare Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte, "prin modificarea unilaterala a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale si a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării". Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest mod a fost estimat la 450.000 de euro.

Gruparea din Galaţi constituită de fraţii Boldea ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituţii bugetare gălăţene să obţină fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări şi reparaţii, făcute la preţuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive.

"Începând cu anul 2011, membrii grupului au atras în activităţi ilicite persoane aflate în conducerea unor instituţii bugetare gălăţene, cărora le-au înlesnit direcţionarea de fonduri nerambursabile destinate efectuării de prestări servicii, lucrări de amenajare şi reparaţii la preţuri supraevaluate. În fapt, aceste lucrări erau efectuate de subcontractori la preţul real al pieţei, diferenţa fiind însuşită de cei implicaţi prin întocmirea unor documente fiscale fictive, în numele societăţilor comerciale folosite", a precizat Poliţia Română.

Valentin Boldea, fratele mai mare al lui Mihail Boldea, a ajuns într-o funcţie importantă după ce PDL a câştigat alegerile. Astfel, în 2009 Valentin Boldea, care era medic de familie în comuna Corni, a ajuns la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Boldea a fost numit la şefia la DSP după ce această funcţie fusese ocupată de medici renumiţi în Galaţi. Valentin Boldea a fost plasat iniţial într-un post interimar, cu susţinerea PDL Galaţi. În luna august a anului 2010 a fost schimbat din funcţie în urma reorganizării direcţiilor de sănătate publică din ţară. În ianuarie 2011, Valentin Boldea a revenit la conducerea DSP Galaţi, în urma unui concurs, el fiind susţinut de organizaţia judeţeană Galaţi a PDL. De la acel moment, Valentin Boldea a continuat să fie şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va începe în 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galaţi.

George Hristu este, alături de Mihail Boldea, acţionar la Agrigal Fruct, cu sediul în comuna gălăţeană Pechea, înfiinţată în iulie 2011. Boldea are 90 la sută din acţiuni, restul de zece fiind în proprietatea lui George Hristu. Agrigal Fruct este una dintre firmele pe care Mihail Boldea nu le-a trecut în niciuna dintre declaraţiile de avere şi de interese depuse din 2008, când a fost ales deputat.

De altfel, în luna martie ANI a anunţat că îl cercetează pe deputat pentru că este acţionar la două firme - Sun Park Energy SRL şi Agrigal Fruct SRL - fără să fi precizat acest lucru în declaraţiile de interese. De asemenea, Boldea a deţinut acţiuni şi în alte trei firme care în prezent nu mai au activitate şi pe care, de asemenea, nu le-a menţionat în declaraţiile de interese.

Andrei Mădălin Petrea, învinuit în acest dosar, este fiul Elenei Petrea, cercetată şi arestată în dosarul de fraude imobiliare în care a fost arestat fostul deputat. Elena Petrea a fost secretar la cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea.

Mircea Bivol, cercetat şi el în această cauză, este fostul şef de la cabinetul parlamentar pe care Boldea l-a avut la Galaţi. El este şi preşedintele Asociaţei pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi, care a obţinut mai multe contracte de finanţere din fonduri europene pentru modernizarea mai multor obiective din municipiul Galaţi.

Astfel, unul dintre contracte a fost semnat de Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi în august 2011 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru promovarea unor clădiri de referinţă din Galaţi, între care Casa Memorială "Alexandru Ioan Cuza", Muzeul de Istorie, Biblioteca "V. A. Urechea", prima statuie a poetului Mihai Eminescu, Catedrala Ortodoxă "Sfântul Nicolae", Palatul Administrativ, Universitatea Dunărea de Jos şi mai multe biserici. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.023.688,53 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă s-a ridicat la 107.679,60 lei. Proiectul are o durată de implemantare de doi ani.

Presa locală scria în luna martie, după arestarea lui Mihail Boldea, că acesta îl trimitea pe Mircea Bivol inclusiv în şcoli pentru a face presiuni asupra unor directori ca să încheie contracte cu Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici