Valer Dorneanu, avizat de Comisia Juridică a Camerei pentru funcţia de judecător CC

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a decis, marţi, cu 16 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă" să avizeze propunerea grupului parlamentar al PSD privind candidatura lui Valer Dorneanu pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Valer Dorneanu, avizat de Comisia Juridică a Camerei pentru funcţia de judecător CC

Valer Dorneanu (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Deputaţii jurişti s-au pronunţat, totodată, prin vot, şi asupra propunerii avansate de grupul PDL, respectiv senatorul Nicolae Vlad Popa, hotărând cu 17 voturi "împotrivă" şi 2 voturi "pentru" să avizeze negativ această propunere.

Votul în cadrul Comisiei Juridice a fost secret, cu buletine de vot.

Avizul Comisiei Juridice este unul consultativ, plenul Camerei Deputaţilor urmând să se pronunţe asupra celor două candidaturi propuse de grupurile PSD şi PDL.

Candidatul care va fi votat de către plenul Camerei Deputaţilor o va înlocui pe judecătoarea Aspazia Cojocaru, al cărei mandat se va încheia pe data de 8 iunie 2013.

Grupurile parlamentare ale USL, care deţin majoritatea în parlament, au decis să sprijine candidatura la Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputaţilor şi a Monei Pivniceru, din partea Senatului.

Grupul parlamentar PDL din Camera Deputaţilor l-a propus pe Nicolae Vlad Popa pentru funcţia de membru al Curţii Constituţionale.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, ca plenul să numească până în 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru, al cărei mandat se încheie în 8 iunie.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camera Deputaţilor.

Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.

"S-a decis ca în perioada 18-21 martie, fiecare grup parlamentar să facă propuneri la Comisia juridică, între 21-25 martie să aibă loc audieri şi raport, astfel încât între 25-30 martie să fie pe ordinea de zi a plenului", a precizat săptămâna trecută Niculae Mircovici.

În scrisoarea preşedintelui Curţii se arată că, potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici