Valer Marian (PSD): Mare parte a mitei a ajuns la Eugeniu Petrescu, din staff-ul de campanie al PDL

Senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian susţine că cea mai mare parte a mitei oferite de fosta şefă a Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu pentru a fi delegată în funcţie a ajuns la "un anume Eugeniu Petrescu, din staff-ul de campanie al PDL", el adăugând că şeful ANAF apare în dosarul mitei de la Halmeu.

Urmărește
11 afișări

"Conform unor comentatori politici în general bine informaţi, un fost ministru al Finanţelor din Guvernul Boc (cel mai probabil Sebastian Vlădescu) ar fi mărturisit că preşedintele Traian Băsescu i-ar fi transmis personal că are o mare rugăminte: «Lasă-l, te rog, în pace pe Sorin». Este vorba de Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, care a fost promovat în funcţia de şef al Fiscului de către concitadinul, amicul şi tutorele său politic Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi vicepreşedinte PDL la nivel naţional, al cărui naş şi tutore politic este nimeni altul decât preşedintele Traian Băsescu", se arată într-o declaraţie de presă transmisă, joi, de senatorul Valer Marian, liderul PSD Satu Mare.

Acesta face apel la DNA să "nu-l lase în pace pe Sorin" (Blejnar - n.r.), şeful ANAF.

"Astăzi, într-un moment crucial pentru evoluţia instituţională nu numai economică a României, în calitate de parlamentar fost procuror şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, adresez procurorilor DNA următorul apel: Nu-l lăsaţi în pace pe «Sorin»!", afirmă senatorul PSD.

Acesta susţine că "preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru implicare în contrabandă cu ţigări şi motorină" şi că "este vizat în dosarul DNA privind returnarea de TVA de 60 milioane de euro, în care au fost arestaţi directorii de la UCM Reşiţa, directorul Autorităţii Vamale Portuare Constanţa, afaceristul libanez Said Baaklini, apropiat de unii lideri centrali ai PDL, şi a fost începută urmărirea penală împotriva senatorului democrat-liberal de Constanţa Mircea Banias".

Pe de altă parte, liderul PSD Satu Mare mai arată că numele preşedintelui ANAF apare în dosarul mitei oferite de fosta şefă a Vămii Halmeu.

"Numele preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, apare în dosarul mitei oferite de fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, căreia i-a semnat ordinul de numire temporară în funcţie după ce a achitat suma de 130.000 euro, însă nu i-a semnat numirea definitivă întrucât aceasta nu a mai achitat diferenţa pretinsă de 300.000 euro, iar ulterior a numit în fruntea Vămii Halmeu un apropiat al tutorelui său politic Gheorghe Falcă, respectiv pe Gheorghe Ţârlea, originar din Arad, pe care l-a transferat de la Vama Moraviţa. Totodată, o anumită parte a mitei de 130.000 euro a ajuns la subalternul său Radu Mărginean, până ieri director al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al ANAF, iar cea mai mare parte a acesteia a ajuns la staff-ul de campanie al PDL pentru alegerile prezidenţiale din 2009, soldate cu realegerea preşedintelui Traian Băsescu. Mai exact, există date că cea mai mare parte a mitei a ajuns la un anume Eugeniu Petrescu, din staff-ul de campanie al PDL, născut la 25.04.1944, care figurează pe listele de donatori ai PDL şi este cunoscut drept o persoană care împărţea funcţii şi colecta fonduri pentru campaniile electorale ale principalului partid de guvernământ", precizează senatorul social-democrat.

Totodată, senatorul Valer Marian susţine că "potrivit unor lideri sindicali ai vameşilor din România, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, n-a fost străin de contrabanda şi de corupţia de la Vama Siret, unde i-a înlocuit pe vameşii mai intransigenţi".

Acesta mai spune că "preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, nu este străin de contrabanda şi de corupţia din vămile din judeţele Timiş şi Arad (zona sa de baştină), care este patronată de amicii şi tutorii săi politici, Gheorghe Falcă şi Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor. Toate numirile, transferurile şi detaşările din vămile din această zonă au fost decise în ultimii ani de Sorin Blejnar, iar şeful vameşilor din zonă, Aurel Mătiuţ (directorul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara), este un apropiat, un promovat şi un protejat al triadei Falcă-Igaş-Blejnar".

În final, senatorul PSD consideră că "procurorii DNA au acum prilejul să contribuie substanţial la purificarea clasei politice şi a sistemului instituţional din România, care sunt cangrenate de corupţie şi de clientelism, cum au făcut procurorii şi judecătorii din Italia, cu aproape două decenii în urmă, prin operaţiunea «Mâini Curate»" (Mani Pulite), denumită şi "revoluţia magistraţilor".

Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între fostul şef al ANV Radu Traian Mărginean şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, apare pe lista de donatori a PDL din anul 2004 şi 2006.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Asociaţiei Pro Democraţia, Petrescu Eugeniu a donat, în anul 2004, Partidului Democrat 298.000.000 de lei.

De asemenea, potrivit actului din 30 martie 2007, privind cuantumul total al sumelor provenite din finanţările private ale partidelor politice în anul 2006, conform Legii nr. 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale, publicat în Monitorul Oficial în martie 2007, Petrescu Eugeniu a donat PDL 15.000 de lei cu chitanţa nr. 495 din 21.09.2006.

Eugeniu Petrescu este apropiat al PDL, "cu o influenţă foarte mare în partid", susţin surse judiciare. Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugen Petrescu, care i-ar fi dat la rândul său o mică parte din sumă şefului Vămilor, o altă parte având destinaţie politică.

Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeu au susţinut în faţa instanţei care a decis arestarea a trei persoane în acest dosar că mita a fost luată "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie", afirmă surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că "solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice, şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului".

Sursele citate mai spun că din dosar mai reiese că omul de afaceri clujean Liviu Florian, arestat în acest caz, avea o influenţă reală asupra şefului Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean.

Potrivit surselor citate, Liviu Florian i-a facilitat, în luna septembrie 2009, Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, prin intermediul unui anume Eugen Petrescu, întâlnire în cadrul căreia Nicoleta Dobrescu a primit promisiuni că va fi numită în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

Fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi în 3 februarie. Ulterior, cele trei persoane reţinute au fost arestate de Tribunalul Satu Mare.

De asemenea, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.

Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.

Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie 2011, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici