Valul de căldură extremă ucide sute de persoane; milioane de oameni suferă din cauza încălzirii globale

Valuri de căldură extremă pârjolesc oraşe de pe patru continente, în timp ce emisfera nordică marchează prima zi de vară, semn că schimbările climatice ar putea contribui din nou la încălzirea record care ar putea depăşi vara trecută, care a fost cea mai caldă din ultimii 2.000 de ani.

Urmărește
797 afișări
Imaginea articolului Valul de căldură extremă ucide sute de persoane; milioane de oameni suferă din cauza încălzirii globale

Valul de căldură extremă ucide sute de persoane; milioane de oameni suferă din cauza încălzirii globale

Temperaturile record din ultimele zile sunt suspectate că au cauzat sute, dacă nu mii, de decese în Asia şi Europa, scrie Reuters.

În Arabia Saudită, aproape două milioane de pelerini musulmani încheie săptămâna aceasta haj-ul la Marea Moschee din Mecca. Însă sute de persoane au murit în timpul călătoriei pe fondul temperaturilor de peste 51 de grade Celsius, potrivit rapoartelor autorităţilor străine.

Surse medicale şi de securitate egiptene au declarat joi pentru Reuters că cel puţin 530 de egipteni au murit în timpul participării - faţă de 307 raportaţi până miercuri. Alţi 40 sunt în continuare daţi dispăruţi.

Ţările din jurul Mediteranei au îndurat, de asemenea, încă o săptămână de temperaturi ridicate ameţitoare care au contribuit la incendiile forestiere din Portugalia până în Grecia şi de-a lungul coastei de nord a Africii în Algeria, potrivit Observatorului Pământului al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA.

În Serbia, meteorologii au prognozat temperaturi de aproximativ 40 C în această săptămână, deoarece vânturile din Africa de Nord au propulsat un front cald în Balcani. Autorităţile sanitare au declarat o alertă meteorologică roşie şi au recomandat populaţiei să nu se aventureze în aer liber. Serviciul de urgenţă din Belgrad a declarat că medicii au intervenit de 109 ori peste noapte pentru a trata persoane cu afecţiuni cardiace şi cronice.

În Muntenegru, ţară vecină, unde autorităţile sanitare au avertizat, de asemenea, oamenii să rămână la umbră până după-amiaza târziu, zeci de mii de turişti au căutat să se răcorească pe plajele de pe coasta adriatică.

În acest an, Europa s-a confruntat cu mai mulţi turişti morţi şi dispăruţi pe fondul căldurii periculoase. Luni, poliţia a anunţat că un american în vârstă de 55 de ani a fost găsit mort pe insula grecească Mathraki, acesta fiind al treilea turist decedat în decurs de o săptămână.

De asemenea, pentru a patra zi consecutiv, o mare parte din estul Statelor Unite a fost afectată de un val de căldură, un fenomen care apare atunci când un sistem puternic de înaltă presiune captează aer cald deasupra unei regiuni, împiedicând pătrunderea aerului rece şi determinând menţinerea unor temperaturi ridicate la sol.

Oraşul New York a deschis centre de răcire de urgenţă în biblioteci, centre pentru vârstnici şi alte facilităţi. În timp ce şcolile din oraş funcţionau normal, multe districte din suburbiile învecinate au trimis elevii acasă mai devreme pentru a evita căldura. De asemenea, autorităţile meteorologice au emis joi o avertizare de căldură excesivă pentru unele părţi ale statului american Arizona, inclusiv Phoenix, unde se aşteaptă ca temperaturile să ajungă la 45,5 C.

În statul vecin New Mexico, două incendii de vegetaţie cu evoluţie rapidă, favorizate de căldura toridă, au ucis două persoane, au ars mai mult de 23.000 de acri şi au distrus 500 de case, potrivit autorităţilor. Ploile abundente ar putea contribui la temperarea flăcărilor, dar furtunile de joi au provocat, de asemenea, inundaţii rapide şi au complicat eforturile de stingere a incendiilor.

În total, aproape 100 de milioane de americani se aflau joi sub avertizare, supraveghere şi avertizare de căldură extremă, potrivit Sistemului naţional integrat de informaţii privind sănătatea în caz de căldură al guvernului federal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici