Vânător de mine, intrat în serviciul Forţelor Navale Române

Vânătorul de mine M 270 a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forţelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul britanic Rosyth, Scoţia.

Urmărește
887 afișări
Imaginea articolului Vânător de mine, intrat în serviciul Forţelor Navale Române

Sursa foto: Facebook / Forţele Navale Române

„Odată cu primirea pavilionului de către comandantul navei, vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a devenit pământ românesc, conform legislaţiei naţionale, şi a intrat în serviciul Forţelor Navale Române, în conformitate cu Regulamentul Serviciului la Bordul Navelor Militare”, au transmis luni Forţele Navale Române.

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Vânătorul de mine este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotat cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM).

Echipajul navei, format din 40 de marinari militari şi comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu britanicii.

Potrivit Forţelor Navale Române, în perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine vor desfăşura activităţi pentru instruire, evaluare, certificare şi pentru executarea marşului spre portul militar Constanţa, unde va ajunge până la sfârşitul acestui an.

„Prin înzestrarea cu vânătorul de mine M 270 <Sublocotenent Ion Ghiculescu>, Forţele Navale Române contribuie semnificativ la executarea misiunilor specifice din zona de responsabilitate, pentru a consolida mediul de securitate regională, precum şi pentru a participa alături de partenerii NATO în cadrul grupărilor navale permanente. Totodată, vânătorul de mine M 270 <Sublocotenent Ion Ghiculescu> este o platformă care va consolida profilul operaţional al Forţelor Navale Române din perspectiva transformării structurale şi calitative, în vederea adaptării la evoluţia mediului de securitate şi realizării interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere”, transmite şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

Programul „Vânător de mine” a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României şi cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic iniţial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group şi un contract de achiziţie cu compania Atlas Elektronik UK, operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown.

„Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate şi dotate cu un sonar de înaltă definiţie pentru cercetarea submarină şi căutarea de mine, precum şi cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanţă, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locaţii submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecţie, de identificare şi de instruire”, au transmis Forţele Navele Române.

Programul „Vânător de mine” are o valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici