- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2014, 16:43)
- Ana Maria Petcana
Vânzările de medicamente la preţ de producător au scăzut cu aproape 7% în primul trimestru
Producătorii farmaceutici spun că vânzările de medicamente din România la preţ de producător au scăzut cu circa 7% în primul trimestru, printre motivele pentru această reducere regăsindu-se lipsa de finanţare a sistemului sanitar, lansarea de medicamente ieftine şi înăsprirea condiţiilor de afaceri.
Urmărește
190 afișări
Vânzările de medicamente la preţ de producător au scăzut cu aproape 7% în primul trimestru (Imagine: Shutterstock)
"Datele furnizate de Cegedim arată evoluţia la preţ de intrare în farmacie (la distribuitor), la preţ de producător contracţia pieţei este de aproape 7%", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.
Potrivit datelor Cegedim, vânzările de medicamente din România la preţ de distribuţie au scăzut în primul trimestru cu 4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 668,8 milioane euro, sub aşteptări, pe fondul unei ierni mai calde decât de obicei. În lei, scăderea din primul trimestru a fost de 1,5%, la 3 miliarde lei.
Damian a enumerat printre raţiunile pentru care se înregistrează contracţia pieţei farmaceutice finanţarea medicamentelor din FNUASS la nivelul consumului anului 2009, panica creată de declaraţiile referitoare la modificarile de metodologiei de calcul a preţurilor, care a frânat achiziţiile de medicamente pe canale, lipsa de consistenţă a politicilor sanitare, cauzată de schimbările de miniştrii şi de lipsa de coordonare instituţională, dar şi lipsa de continuitate în evoluţia unor companii farmaceutice, ca urmare, printre altele, a deselor schimbări de director general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Alte motive de scădere sunt şi generizarea anumitor categorii terapeutice (SNC, oncologie), prin lansarea unor noi produse generice care scad preţurile la medicamente, şi taxa clawback, care face ca multe medicamente ieftine să dispară de pe piaţă sau să nu mai fie aduse.
"Şi înăsprirea condiţiilor de afaceri prin exacerbarea barierelor de acces, precum lipsa de interes comercial pentru medicamentele ieftine, practicarea unor taxe de «acces la raft» sau creşterea nerealistă a adaosurilor comerciale la OTC-uri, care impactează din nou asupra evoluţiei fireşti a vânzărilor de medicamente. (...) Pentru taxa clawback se constată un caz paradoxal, şi anume că piaţa farmaceutică a scăzut în 2013 cu circa 3%, dar valoarea taxei a crescut cu peste 20%. În continuare metodologia de calcul a obligaţiei de plată este aberantă, datele provenite de la CNAS sunt eronate şi producătorii trebuie să plăteasca taxa pentru veniturile realizate de terţi (distribuitori, farmacii)", a mai arătat Damian.
În ceea ce priveşte sezonalitate, şeful APMGR arată că un sezon de iarnă mai slab este o cauză secundară a reducerii consumului, iar creşterea vânzărilor de OTC se datorează majorării preţurilor şi nu a consumului sau a lansărilor de noi produse.
"În general, se constată un fapt grav şi anume că în continuare scade accesul pacienţilor la medicamentele din categoriile extreme: cele foarte ieftine nu sunt tentante pentru canalele comerciale, cele foarte scumpe pleacă la exporturi intracomunitare. Pe termen mediu se prevăd pierderi serioase pentru statul român pentru că va fi obligat să deconteze medicamente mai scumpe şi în 2016-2017 va trebui să ramburseze sume enorme producătorilor care câştiga în instanţă acţiunile contra clawback", concluzionează Damian.
APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva şi Zentiva.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe