- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.03.2013, 15:01)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc
Manuale pentru primari şi prefecţi privind managementul inundaţiilor şi secetei hidrologice au fost editate de Guvern, urmând ca, până la sfârşitul anului, Executivul să aloce cinci milioane de euro pentru întocmirea hărţilor de risc, în premieră în România, a spus ministrul pentru Ape, Lucia Varga.
Urmărește
150 afișări
Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc
Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri a prezentat marţi, la o întâlnire cu presa dedicată managementului inundaţiilor şi secetei hidrologice, cele două manuale care, începând de luni, sunt împărţite în teritoriu autorităţilor.
Lucia Varga a precizat că manualele nu reprezintă "un ghid" pentru autorităţile locale, ci în ele sunt prevăzute "obligaţii" stipulate în acte normative deja adoptate, cu transpunerea Directivei europene Managementul riscului la inundaţii. Prevederile respective se regăsesc şi într-un ordin de ministru dat de Lucia Varga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Ca măsură de prevenire a inundaţiilor, primarii trebuie să salubrizeze, pe parcursul lunii martie, cursurile de apă, pentru că, atunci când a crescut nivelul apelor, deşeurile din râuri sau de pe mal au pus în pericol vieţile oamenilor din aval, a spus Varga, precizând că autorităţile locale riscă să fie amendate dacă nu iau această măsură.
Totodată, anul acesta trebuie finalizate hărţile de inundabilitate şi hărţile de risc în caz de inundaţii, a mai spus ministrul delegat pentru Ape şi Păduri.
Întocmirea hărţilor de inundabilitate, după ultimele metode şi în cadrul unui program naţional, a început în 2005, însă acestea nu au fost finalizate. Pentru aceasta ar fi necesară suma de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe care Guvernul o va aloca, din fonduri europene, a spus Lucia Varga.
În ceea ce priveşte hărţile de risc, o premieră în România, acestea trebuie întocmite până la sfârşitul anului, aşa cum cere Directiva europeană Managementul riscului la inundaţii, de către consiliile judeţene, care nu au însă banii necesari. Suma necesară pentru întocmirea hărţilor de risc este de cinci milioane de euro şi va fi alocată de Guvern tot prin finanţare europeană, a precizat Varga.
Odată ce vor exista aceste hărţi de risc, vor fi şi instrucţiuni pentru primari când dau autorizaţii de construire, dar şi anumite cerinţe pentru proprietarii construcţiilor deja existente care sunt încadrate în zonele de risc.
Lucia Varga a mai arătat că este necesară şi gestionarea corectă a bazinelor hidrografice, adică realizarea, pe cursurile apelor, mai întâi de împăduriri şi lucrări de combatere a torenţilor, la munte, şi apoi de baraje şi îndiguiri în aval, ministrul constatând că au fost făcute unele lucrări care nu au respectat această schemă de amenajare.
Pe de altă parte, pe lista de investiţii a Ministerului Mediului există 300 de astfel de lucrări, ale căror proiecte datează şi din vremea comunismului.
Lucrările, care au alocată suma de 85 de milioane de lei de la bugetul de stat, au fost realizate în diferite grade, urmând ca de acum înainte să aibă prioritate cele realizate în proporţie de 70 - 80 la sută. Dintre acestea, ar urma să fie finalizate 70 de proiecte anul acesta.
Proiectele realizate într-o proporţie mai mică de 50 la sută, care reprezintă mai puţin de o treime dintre aceste lucrări aflate pe lista de investiţii, sunt în schimb eligibile pentru accesarea de fonduri europene, a mai spus Varga.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe