- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.03.2013, 15:01)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc
Manuale pentru primari şi prefecţi privind managementul inundaţiilor şi secetei hidrologice au fost editate de Guvern, urmând ca, până la sfârşitul anului, Executivul să aloce cinci milioane de euro pentru întocmirea hărţilor de risc, în premieră în România, a spus ministrul pentru Ape, Lucia Varga.
Urmărește
150 afișări
Varga: Avem manuale pentru primari şi prefecţi în caz de inundaţii, urmează hărţile de risc
Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri a prezentat marţi, la o întâlnire cu presa dedicată managementului inundaţiilor şi secetei hidrologice, cele două manuale care, începând de luni, sunt împărţite în teritoriu autorităţilor.
Lucia Varga a precizat că manualele nu reprezintă "un ghid" pentru autorităţile locale, ci în ele sunt prevăzute "obligaţii" stipulate în acte normative deja adoptate, cu transpunerea Directivei europene Managementul riscului la inundaţii. Prevederile respective se regăsesc şi într-un ordin de ministru dat de Lucia Varga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Ca măsură de prevenire a inundaţiilor, primarii trebuie să salubrizeze, pe parcursul lunii martie, cursurile de apă, pentru că, atunci când a crescut nivelul apelor, deşeurile din râuri sau de pe mal au pus în pericol vieţile oamenilor din aval, a spus Varga, precizând că autorităţile locale riscă să fie amendate dacă nu iau această măsură.
Totodată, anul acesta trebuie finalizate hărţile de inundabilitate şi hărţile de risc în caz de inundaţii, a mai spus ministrul delegat pentru Ape şi Păduri.
Întocmirea hărţilor de inundabilitate, după ultimele metode şi în cadrul unui program naţional, a început în 2005, însă acestea nu au fost finalizate. Pentru aceasta ar fi necesară suma de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe care Guvernul o va aloca, din fonduri europene, a spus Lucia Varga.
În ceea ce priveşte hărţile de risc, o premieră în România, acestea trebuie întocmite până la sfârşitul anului, aşa cum cere Directiva europeană Managementul riscului la inundaţii, de către consiliile judeţene, care nu au însă banii necesari. Suma necesară pentru întocmirea hărţilor de risc este de cinci milioane de euro şi va fi alocată de Guvern tot prin finanţare europeană, a precizat Varga.
Odată ce vor exista aceste hărţi de risc, vor fi şi instrucţiuni pentru primari când dau autorizaţii de construire, dar şi anumite cerinţe pentru proprietarii construcţiilor deja existente care sunt încadrate în zonele de risc.
Lucia Varga a mai arătat că este necesară şi gestionarea corectă a bazinelor hidrografice, adică realizarea, pe cursurile apelor, mai întâi de împăduriri şi lucrări de combatere a torenţilor, la munte, şi apoi de baraje şi îndiguiri în aval, ministrul constatând că au fost făcute unele lucrări care nu au respectat această schemă de amenajare.
Pe de altă parte, pe lista de investiţii a Ministerului Mediului există 300 de astfel de lucrări, ale căror proiecte datează şi din vremea comunismului.
Lucrările, care au alocată suma de 85 de milioane de lei de la bugetul de stat, au fost realizate în diferite grade, urmând ca de acum înainte să aibă prioritate cele realizate în proporţie de 70 - 80 la sută. Dintre acestea, ar urma să fie finalizate 70 de proiecte anul acesta.
Proiectele realizate într-o proporţie mai mică de 50 la sută, care reprezintă mai puţin de o treime dintre aceste lucrări aflate pe lista de investiţii, sunt în schimb eligibile pentru accesarea de fonduri europene, a mai spus Varga.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe