Varga: Mafia lemnului din judeţul Cluj a fost la ea acasă, întreţinută inclusiv de factori politici

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, afirmă că "mafia lemnului din judeţul Cluj a fost la ea acasă", fiind "întreţinută inclusiv de factori politici", după ce în urma unor controale s-a constatat că în judeţ au "dispărut" circa 1.000 de hectare de pădure.

Urmărește
685 afișări
Imaginea articolului Varga: Mafia lemnului din judeţul Cluj a fost la ea acasă, întreţinută inclusiv de factori politici

Varga: Mafia lemnului din judeţul Cluj a fost la ea acasă, întreţinută inclusiv de factori politici (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că în urma unui control făcut în ultimele şase luni a rezultat că în judeţul Cluj au "dispărut" circa 1.000 de hectare de pădure, fiind tăiată ilegal o cantitate de aproape 350.000 de metri cubi de lemn, estimată la peste 54 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Prima constatare, după şase luni de controale, este că pădurile din Cluj au fost distruse, agresate, tăiate ilegal de nişte oameni care au acţionat timp de patru-şase ani cu toleranţa instituţiilor statului. Cifrele rezultate în urma controalelor - 345.144 de metri cubi de lemn tăiat ilegal din anul 2007, pagube peste 54 de milioane de lei de la câteva ocoale -, faptul că a dispărut o suprafaţă de 1.000 de hectare de pădure din judeţ ne îngrijorează şi ne face să credem că mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă, a fost întreţinută inclusiv de factori politici. Nu se poate să poţi fura o astfel de cantitate de lemn fără ca niciun organ al statului să nu constate acest lucru. Cei vinovaţi stau acum liniştiţi pentru că ştiu că după trei ani faptele se prescriu, dar îi asigur că le facem dosare penale şi să plătească. Este un raport îngrijorător pe care l-am întocmit şi va fi înaintat pentru a începe urmărirea penală în instanţă", a spus Varga.

Potrivit acesteia, "e de neimaginat ce s-a întâmplat la Cluj, cu voia celor care au condus, în ultima vreme, România".

"Am avut de aici un prim-ministru, Clujul trebuia să fie exemplu de funcţionare a instituţiilor statului. Dar instituţiile statului au fost protejate pentru a nu-şi face datoria. A fost o susţinere a nefuncţionării instituţiilor de către politic, nu se poate să nu faci controale patru ani la Direcţia Silvică Cluj, au avut o anumită protecţie", a spus Varga.

Potrivit sursei citate, în urma controalelor s-au luat măsuri de sancţionare a unor angajaţi din domeniul silvic din judeţul Cluj, 17 pădurari fiind daţi afară de la 1 august, precum şi trei şefi de districte şi un şef de ocol, la care se adaugă sancţiuni administrative faţă de alţi 34 de angajaţi.

"Mă îngrijorează managementul prost al fostei conduceri a Direcţiei Silvice Cluj, au adus prejudicii statului prin modul în care au administrat pădurea şi au făcut acte administrative şi contabile, rămâi uimit când le vezi. De exemplu, Direcţia Silvică Cluj a plătit 100.000 de kilograme de melci, de fapt, a dat un împrumut mascat de 110.000 de euro unei firme private. O altă faptă de neînţeles este că au fost încheiate contracte astfel încât angajaţii instituţiei care trebuiau să administreze resursa de lemn au lucrat pentru o firmă privată. Faptele penale trebuie înaintate în instanţă, iar vinovaţii să plătească", a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

La rândul său, directorul general al Regiei Naţionale Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în cadrul controalelor făcute în judeţul Cluj au fost constatate "sustrageri de lemn cu acte în regulă, falsificări, utilizarea necorespunzătoare a ciocanelor de marcat, cu care au fost marcate mai multe cioate de lemn decât în documente, declasări de material lemnos, dezordine în actele contabile, facturi fictive cu diverse firme".

În luna mai, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat începerea unor controale în judeţul Cluj în ceea ce priveşte tăierile ilegale de pădure, spunând că "simte o complicitate" între Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi Direcţia Silvică privind defrişările ilegale de la Mărişel.

Lucia Varga a făcut atunci un control în zona comunei Mărişel, judeţul Cluj, după ce a primit un raport potrivit căruia doar în această zonă s-au tăiat ilegal, în ultimul an, peste 60.000 de metri cubi de lemn.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, declara, în 16 mai, într-o conferinţă de presă, că Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj a depus o plângere penală la Parchetul Tribunalului Cluj împotriva persoanelor vinovate de producerea unui prejudiciu de 20 de milioane de lei, după ce au fost depistate defrişări ilegale pe o suprafaţă de peste două hectare de pădure din zona Mărişel, unde a fost tăiată ilegal o cantitate de 61.491 de metri cubi de masă lemnoasă.

Fostul director al Direcţiei Silvice Cluj Traian Maris, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată, în 10 mai, pentru luare de mită, fiind acuzat că solicita bani de la pădurari pentru a le asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a le aviza favorabil controalele dispuse în cantoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici