Vârsta medie în Uniunea Europeană este de peste 44 de ani. Cei mai bătrâni sunt italienii

  • Vârsta medie a europenilor este în creştere.
  • În ultimul deceniu, tendinţa demografică a fost de aşa natură încât cetăţeanul mediu al Uniunii Europene a cunoscut o creştere de 2 ani şi 4 luni.
  • Raportul dintre suma vârstelor tuturor indivizilor şi numărul de locuitori spune că Europa nu creşte.
Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Vârsta medie în Uniunea Europeană este de peste 44 de ani. Cei mai bătrâni sunt italienii

Vârsta medie în Uniunea Europeană este de peste 48 de ani

Populaţia nu creşte din cauza scăderii naşterilor şi a închiderii graniţelor pentru imigranţi. Rezultatul este o îmbătrânire lentă şi constantă. Vârsta medie este de 44 de ani şi jumătate. În Italia este cea mai mare cifră dintre toate, 48,4.

Datele Eurostat se limitează la a fotografia situaţia demografică. Pe scurt, de la 1 ianuarie 2023, la nivel de stat membru, vârsta medie a variat între 38,4 ani în Cipru şi 48,4 ani în Italia. Sistemul de ţară se află la extrema acestui clasament şi este cu 10 ani în spatele celor mai de jos trepte ale clasamentului. Dar „sindromul îmbătrânirii” nu este ceva care îi afectează doar pe italieni.

Între 2013 şi 2023, în timp ce europenii, în medie, în vârstă de 2 ani şi 4 luni, Grecia, Spania şi Slovacia au înregistrat şi o creştere a vârstei medii naţionale de patru ani, demonstrând o problemă în întregime europeană şi asupra căreia Banca Centrală Europeană a pus reflectoarele în ultimele zile.

Vicepreşedintele Luis de Guindos, care a participat la conferinţa anuală a băncilor centrale mediteraneene, a fost cel care a avertizat despre viitorul imediat. „Populaţia zonei euro este de aşteptat să scadă din cauza ratelor scăzute de fertilitate, presupunând că migraţia nu mai oferă sprijin”, consideră numărul doi al Eurotower, îngrijorat de stabilitatea zonei euro.

Îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine costuri mai mari de sănătate şi asigurări sociale. Italia, în urma acestei creşteri rapide a vârstei medii, se află pe locul doi (după Portugalia) pentru cei peste 65 de ani, adică pensionari sau care urmează să fie pensionaţi în curând.

Institutul European de Statistică defineşte „raportul de dependenţă a vârstnicilor” raportul dintre cei peste 65 de ani şi populaţia cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici